Maliye'den 'enflasyon düzenlemesi' denetimi: Hatalı uygulamalara karşı sıkı takip

Maliye'den 'enflasyon düzenlemesi' denetimi: Hatalı uygulamalara karşı sıkı takip
Enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayan mükellefler nedeniyle oluşan vergi kayıpları üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı denetim başlattı. Riskli görülenler izaha davet edilecek, hatalarını düzeltenler ise ceza ödemeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançoları üzerinde detaylı analizler yapıldığını ve riskli görülenlerin izaha davet edileceğini belirtti. Şimşek, "Vergide adalet ve etkinliği sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda tüm ülke genelinde enflasyon düzeltmesi denetimlerine başladık." dedi.

VERGİ İNCELEMESİ KAPIDA

Enflasyon düzeltmesi yapan mükellefler üzerinde tarama gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Riskli görülen mükellefler izaha davet edilecek. İzahları yeterli olmayanlar vergi incelemesine tabi tutulacak. Davet beklemeden hatasını düzeltenler ise ceza ödemeyecek.” açıklamasında bulundu.

31,5 TRİLYON LİRALIK AKTİF ARTIŞ

Enflasyon düzeltmesi hakkında detaylar veren Şimşek, yaklaşık 1,7 milyon mükellefin bu uygulama sayesinde bilançolarını vergisiz şekilde düzelttiğini belirtti. Açıklamasında, “Düzeltme öncesi tüm mükelleflerin bilançolarındaki aktif toplamı 17,4 trilyon lirayken, düzeltme sonrası bu rakam 48,9 trilyon liraya çıktı. “ diyen Şimşek, "Böylece mükellefler 31,5 trilyon liralık aktif artış sağladı." ifadelerini kullandı.

HATALI UYGULAMALAR DENETİM RADARINDA

Bakan Şimşek, yapılan analizlerde hatalı uygulamalara rastlandığını vurguladı. Şimşek, "Bazı mükellefler sermaye artışını ticaret siciline tescil ettirmeden bilançolarını artırdı, bazıları ise satış olmadan aktiflerinden kıymet çıkardı. Bu tarz hatalı işlemler risk parametrelerimize takılıyor." dedi.

CEZA ÖDEMEMEK İÇİN HATALARI DÜZELTİN

İzaha davet edilen mükelleflerin bilançolarını gerçeğe uygun hale getirmeleri gerektiğini belirten Şimşek, "İzahatı yeterli olanlara işlem yapılmayacak. Ancak izah vermeyenler veya açıklamaları yetersiz olanlar vergi incelemesine sevk edilecek. Hatalarını kendi isteğiyle düzelten mükellefler ise ceza ödemekten kurtulacak." şeklinde konuştu.

VERGİDE ADALET VE DENETİM

Vergi kaybının önüne geçmek için denetimlerin sıkı şekilde devam edeceğini vurgulayan Şimşek, "Tüm sektörlerde ve vergisel uygulamalarda denetimlerimiz artarak sürecek. Vergide adalet ve etkinliği sağlamak adına çalışmalarımız kesintisiz devam edecek." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.