Merkez Bankası Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı : Kira artışları enflasyonu etkiledi
TCMB, Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerjide görece yatay seyrederken, diğer ana gruplarda geriledi.
Aylık fiyat artışında hizmetler sektörü öne çıktı. Tüketici sepetindeki güncellemeyle hizmetler sektörünün payı artarken, ağırlık yapısındaki değişimin ocak ayı enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0,3 puan artırıcı yönde olduğu ölçüldü.
HİZMET GRUBUNDA GÜÇLÜ ARTIŞ
Rapora göre, hizmet grubundaki enflasyon aylık bazda güçlü bir artış kaydetti. Ücret artışları, yönetilen fiyat güncellemeleri ve vergi değişiklikleri nedeniyle hizmet sektöründe fiyatların yukarı yönlü hareket ettiği gözlendi. Enflasyon artışı özellikle sağlık, ulaştırma ve konaklama sektörlerinde yoğunlaştı.
Öne çıkan gelişmelerden biri de SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) kapsamında muayene katılım paylarına 2017 yılından bu yana ilk kez yapılan zam oldu. SUT kapsamındaki fiyat düzenlemesinin şubat ayı tüketici enflasyonuna da yansıyacağı belirtilerek, bu etkinin izlenmesi gerektiği vurgulandı.
YILLIK KİRA ENFLASYONU YÜZDE 100,64
Ocak ayında kira grubu enflasyonu, sözleşme yenileme oranlarının mevsimsel olarak yükselmesiyle %8,66 arttı. Buna karşın, yıllık bazda kira enflasyonu %100,64 seviyesine gerileyerek bir miktar düşüş gösterdi.
Ulaştırma hizmetlerinde de benzer bir eğilim gözlemlendi. Yönetilen fiyat artışları nedeniyle ulaştırma enflasyonu %7,89 olarak gerçekleşti. Lokanta ve otel hizmetlerinde fiyat artışları devam ederken, haberleşme hizmetlerinde daha sınırlı bir yükseliş gözlendi.
AKARYAKIT FİYATLARINDA YÜKSELİŞ GÖZLENDİ
Rapora göre, temel mal fiyatları %0,74 oranında artarak nispeten ılımlı bir seyir izledi. Otomobil ve beyaz eşya fiyatları daha kontrollü yükselirken, mobilya kalemi fiyatlarında %7,27’lik bir artış kaydedildi. Giyim ve ayakkabı grubunda ise mevsimsel etkilerle fiyatların düştüğü görüldü.
Enerji grubunda şebeke suyu tarifelerindeki %20,30’luk artış dikkat çekerken, akaryakıt fiyatlarında da kur ve küresel fiyat dalgalanmaları nedeniyle %4,96’lık bir yükseliş gözlendi.
GIDA VE ALKOL FİYATLARI ENFLASYONU GERİLEDİ
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları %3,86 artarken, yıllık enflasyon %41,76 seviyesine geriledi. İşlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon %39,44’e çıkarken, işlenmemiş gıda grubunda ise %44,17’ye gerileyerek düşüş gösterdi.
Taze meyve-sebze fiyatları %3,41, kırmızı et fiyatları ise %3,32 oranında arttı. İşlenmiş gıda grubunda en yüksek fiyat artışı ekmek ve tahıllar (%8,08) ile süt ve süt ürünlerinde görüldü.
ENERJİ VE ARA MALLARDAKİ ARTIŞ OCAKTA KESİLDİ
Rapora göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) %3,06 artış gösterirken, yıllık üretici enflasyonu %27,20’ye geriledi. Ancak dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı %6,39 olurken, dayanıksız tüketim mallarında %4,45, sermaye mallarında ise %3,25 seviyesinde artış görüldü.
Enerji ve ara malı fiyatlarındaki ılımlı artış eğiliminin ocak ayında kesintiye uğradığı belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.