Milyonlarca asgari ücretli endişeli: 'Temmuz'da pek çok kaleme zam geliyor'

Milyonlarca asgari ücretli endişeli: 'Temmuz'da pek çok kaleme zam geliyor'
Bu sene Temmuz'da ara zam göremeyecek olan milyonlarca asgari ücretliyi daha çetin günler bekliyor. Temmuz'da akaryakıttan elektriğe kadar pek çok kaleme gelecek olan zamlar, asgari ücretlinin alım gücünü daha da düşürecek. Özellikle enerjide gelecek olan zamlar diğer sektörlerdeki fiyat artışlarını ardı sıra getirecek. Detaylar haberimizde...

Bu yıl Temmuz ayında 'ara zam' hayalleri suya düşen milyonlarca asgari ücretliyi daha zor bir geçim mücadelesi bekliyor.

Asgari ücrette son zammın yapıldığı Ocak 2024'ten bu yana enflasyon yüzde 26 arttı ancak ücretli kesimlerin maaşına zam yapılmadı. Tüm bunlarla birlikte pek çok kalemde ise zam furyası bekleniyor.

TEMMUZ AYI 'ZAM AYI' OLACAK

İlk zam 1 Temmuz’da yüzde 38 oranıyla elektriğe yapılacak. Ardından 3 Temmuz Çarşamba günü Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) açıklanacak ve akaryakıt, alkol ve sigara ürünlerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu tutarlarına yaklaşık yüzde 20 oranında otomatik zam gelecek.

BENZİNE DEV ZAM

Benzin de zamdan nasibini alacak. Halen litre başına benzinden 9.45 TL, motorinden 8.86 TL ÖTV alınıyor. ÜFE’nin yüzde 20 artması halinde ÖTV tutarları benzinde 11.34 liraya, motorinde 10.63 liraya çıkacak. ÖTV üzerinden bir de Katma Değer Vergisi (KDV) alındığı için vergi yükü benzinde 2.27 liraya, motorininde 2.13 liraya çıkacak. Böylece benzinin litresi 42.40 TL’den 44.67 TL’ye, motorin 42.51 TL’den 44.64 TL’ye çıkacak.

Yüksek alkollü içeceklerin 1.062 TL olan maktu ÖTV tutarı temmuzda yüzde 20 oranında zamlanarak 1.275 liraya yükseltilecek. Ayrıca tüm alkollü içeceklerin ÖTV’si yüzde 20 civarında zamlanacak.

Yeni Projedj Foto

SİGARAYA ÇİFT HANELİ ZAM

Yüzde 20’lik zam sigaranın üzerindeki hem maktu hem de asgari maktu ÖTV tutarlarına yansıtılacak. Böylece halen 50 lira olan vergi eşiği 60 liraya çıkacağı için vergi artışı en çok ucuz sigaraları vuracak. Halen 56 liraya satılan en ucuz sigaranın 66 liraya yükselmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.