Morgan Stanley'den Türkiye tahmini: Yavaşlayan ekonomiye rağmen TCMB faizleri sabit tutacak mı?

Morgan Stanley'den Türkiye tahmini: Yavaşlayan ekonomiye rağmen TCMB faizleri sabit tutacak mı?
Morgan Stanley, dün açıklanan büyüme ve bugün gelen enflasyon verilerinin ardından Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Banka, Türkiye'de politika faizinin bu yıl değişmeyeceği yönündeki beklentisini bir kez daha yineledi.

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, yavaşlayan iç talep karşısında Merkez Bankası'nın rahat bir pozisyonda olduğuna dikkat çekti. Banka, 2024 yılı boyunca politika faizinde bir indirim beklemediğini belirtti. Bloomberg HT’nin haberine göre, Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük tarafından hazırlanan raporda, büyüme ve enflasyon verileri ışığında şu ifadeler yer aldı:

“Bugünkü enflasyon verisi TCMB’nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileri ile büyük ölçüde uyumlu olsa da hizmet enflasyonunun halen yüksek ve yapışkan seyretmesi ve son enerji fiyat artışlarının potansiyel yansımaları, bize göre TCMB’nin sıkı parasal duruşunu sürdürmesine ve iletişimde sıkılaştırma eğilimini korumasına yol açacaktır.”

HİZMET ENFLASYONU VURGUSU

Raporda ayrıca, Para Politikası Kurulu’nun (PPK) geçen aydan itibaren hizmet enflasyonu ve geniş tabanlı enflasyon beklentilerine yaptığı vurgunun arttığı ve bu durumun TCMB'nin sıkı para politikası tutumuyla uyumlu olduğu belirtildi. Banka, TCMB’nin makroihtiyati tedbirler ve büyümedeki zayıflamaya rağmen finansal koşulları sıkı tutma kararlılığını sürdürmesinin altını çizdi.

İÇ TALEPTEKİ YAVAŞLAMA BELİRGİNLEŞİYOR

Raporda, iç talepteki yavaşlamanın TCMB analistleri tarafından yakından takip edildiği ve 2024 yılının ikinci çeyreğinde bu durumun daha belirgin hale geleceği ifade edildi. Analizde, "Köprü günlerinin zayıf sanayi baskısı üzerindeki etkisine dikkat çekilerek, ekonomik faaliyetin ana eğiliminde dezenflasyonu destekleyecek şekilde ılımlı ancak kademeli olarak artan bir düşüş olduğu” vurgulandı.

Yavaşlayan iç talebin, enerji zamları ve okula dönüş fiyat artışlarının geçmesiyle birlikte, ekim ayından itibaren aylık enflasyon eğilimleri üzerindeki etkisinin daha net görüleceği belirtilen raporda, “Yıllık enflasyon tahminimizi 2024 yıl sonu için yüzde 42,4 ve 2025 yıl sonu için yüzde 25,2 olarak koruyoruz” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.