OECD raporu ortaya koydu: Ülke ve şirket borçlulukları artıyor

OECD raporu ortaya koydu: Ülke ve şirket borçlulukları artıyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel borç piyasalarının giderek zorlaştığını açıkladı. OECD, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlamasına rağmen, borçlulukların arttığına dikkat çekti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2025 Küresel Borç Raporu'nu yayımlayarak, 2024 yılında ülke ve şirket borçlarının önemli ölçüde arttığını belirtti. 2022 öncesinde düşük faiz oranlarıyla başlayan süreç, 2024’te yüksek faizli bir döneme dönüştü.

Merkez bankaları faiz oranlarını düşürse de, tahvil getirilerinin yükselmesi, ülke ve şirket borçlarının artması gibi faktörler, yatırım ihtiyaçlarının arttığı bir dönemde borçlanma kapasitesinin kısıtlanmasına yol açabiliyor.

2024'TE 100 TRİLYON DOLARI AŞAN BORÇLULUK

OECD'nin raporuna göre, hükümetler ve şirketler 2024'te toplamda 25 trilyon dolar borçlandı. Bu borçlanma, 2007 yılındaki seviyenin üç katına çıkarken, büyük mali destek paketleriyle 2008 krizi ve Kovid-19 döneminin etkileri atlatılmaya çalışıldı. Devlet ve şirket tahvil borçları küresel çapta 100 trilyon doları aşarken, gelişmekte olan ülkelerde de borçlanma seviyeleri keskin bir şekilde arttı. 2007’de bir trilyon dolar seviyesinde olan tahvil ihracı, 2024’te 3 trilyon dolara çıktı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE BORÇ ARTIŞI

OECD ülkelerinde devlet tahvil ihraçları 2023’te 14 trilyon dolar iken, 2024’te bu miktarın 16 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise mevcut borç seviyesi 2007’deki 4 trilyon dolardan 2024’te 12 trilyon dolara yükseldi. Merkez bankaları, niceliksel sıkılaştırma yoluyla borç piyasalarından çekilmeyi sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.