Otomotiv piyasası tedirgin! ÖTV matrah güncellemesi ve hurda destek fonu yeniden gündemde

Otomotiv piyasası tedirgin! ÖTV matrah güncellemesi ve hurda destek fonu yeniden gündemde
Sıfır ve ikinci el araç piyasası büyük bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Otomotiv sektöründen hurda araç teşvik yasası önerisi ve ÖTV matrah güncellenmesi talebi geldi. Yeni düzenlemelerle sıfır araç fiyatları 400 bin TL'ye kadar düşebilir.

Otomotivciler, sektörün yıl sonu beklentilerini aşağı çekerek, ÖTV matrahlarının yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Türkiye'de şu an araçların büyük bir kısmı yüzde 80 ÖTV diliminde yer alıyor. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, yeni düzenlemeyle sıfır otomobil fiyatlarının 400 bin TL’ye kadar ucuzlayabileceğini belirtti. Özellikle enflasyona bağlı olarak artan fiyatların düşmesi, tüketici açısından büyük bir rahatlama sağlayacak.

PREMİUM SEGMENTTE SATIŞLAR ARTIYOR

Eroldu, premium segmentte ise bir düşüş yaşanmadığını, aksine satışların artış gösterdiğini ifade etti. “ÖTV yüzde 50 olsa, şu an 1 milyon TL'lik bir araç, 600 bin TL olurdu,” diyerek fiyatların düşmesi halinde pazarda önemli hareketlenmeler olacağını öne sürdü.

HURDA TEŞVİĞİ İLE YAŞLI ARAÇLAR DEVREDEN ÇIKARILACAK

Öte yandan, hurda teşvik fonu da yeniden gündemde. 13 yaş ve üzeri, çevreye zarar veren milyonlarca aracın hurdaya ayrılması için destek talep ediliyor. Bu adım, hem çevre kirliliğini azaltacak hem de yakıt israfını önleyecek. Eroldu, "2000 yılı öncesi araçların yakıt sarfiyatı neredeyse iki katı. Bu adım, sıfır emisyon hedeflerimizde ciddi bir ilerleme sağlar." diyerek bu düzenlemenin önemine dikkat çekti.

Kaynak:Türkiye Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.