Özgür Erdursun en zor ev alınan ülkeleri sıraladı: Türkiye'nin yeri dikkat çekti
Yüksek kira fiyatları, enflasyon ve hayat pahalılığının ardından asgari ücretliler, emekliler, memurlar ve özel sektör çalışanlarının ev sahibi olma konusundaki hayali giderek azalıyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, sabit gelirli vatandaşların ev alabilme ihtimallerini hesaplayarak dünyada ev almanın en zor olduğu 10 ülkeyi sıraladı.
GEÇMİŞTE MÜMKÜNDÜ, ŞİMDİ SADECE OKUL MASRAFLARI KARŞILANABİLİYOR
Özgür Erdursun, geçmiş yıllarda kıdem tazminatı veya ikramiye ile ev sahibi olmanın mümkün olduğunu belirtirek günümüzde bu paraların ancak ikinci el bir araç veya özel okul masraflarını karşılamaya yetebileceğini söyledi.
Bu durumu bir örnekle açıklayan Erdursun şu ifadeleri kullandı:
Örneğin, 25 yıllık bir devlet memurunun emeklilik ikramiyesi 620 bin TL ile 900 bin TL arasında değişirken, kaymakam, genel müdür ve vali gibi üst düzey devlet görevlilerinin ikramiyeleri ise 980 bin TL ile 1 milyon TL seviyelerinde bulunuyor. Ancak, ev fiyatlarının 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında değişmesi, sabit gelirlilerin ev sahibi olma ihtimalini neredeyse sıfıra indiriyor.
EV ALMAK HAYAL OLDU: ORAN YÜZDE 81'E ÇIKTI
Erdursun, emekli olduktan sonra devlet memurlarının, çalıştıkları dönemde aldıkları maaşın sadece yüzde 45’ini emekli maaşı olarak alabildiğini ifade ederek maaşın tamamını dahi harcamadan ev almanın neredeyse imkansız hale geldiğine dikkat çekti.
Asgari ücretli çalışanların ise 25 yıl çalıştıktan sonra ancak 650 bin TL kıdem tazminatı alabildiklerini belirten Erdursun, kıdem tazminatının yıllık maksimum 46 bin 655 TL ile sınırlı olduğunu söyledi. Bu durum, sabit gelirli vatandaşlar için ev sahibi olma şansını giderek daraltan bir faktör olarak öne çıktı.
EV ALMANIN EN ZOR OLDUĞU ÜLKELER SIRALANDI
Ev almanın en zor olduğu ülkeleri sıralayan Erdursun, 10 ülkenin yer aldığı listede yüzde 81,45 ile Türkiye'nin başı çektiğini aktardı.
- Türkiye Yüzde 81,45
- Nepal Yüzde 59,04
- Hindistan Yüzde 49,86
- Endonezya Yüzde 48,35
- Ermenistan Yüzde 46,12
- Güney Kore Yüzde 38,71
- Peru Yüzde 33,01
- Dominika Yüzde 29,06
- Brezilya Yüzde 28,01
- Şili Yüzde 28,01
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.