Sahte dolar krizinin piyasalardaki etkisi sürüyor: Bankalar hangi önlemleri alıyor?
Yurt dışında basıldığı iddia edilen sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlar Türkiye'deki döviz piyasasında tedirginlik yarattı. Bankalar, sahte para tespitini kolaylaştırmak için para sayma ve ATM makinelerinin yazılımlarını güncellerken, bu banknotların dolaşımını engellemek için farklı politikalar uyguluyor.
ESKİ BASIM DOLARLARA KISITLAMA
Bazı bankalar, 2009 öncesi basılmış 50 ve 100 dolarlık banknotları kabul etmiyor. Bu süreçte yalnızca yeni basım 100 dolarlık banknotlar işlem görüyor. Bazı bankalar ise basım yılı fark etmeksizin 50 dolarlık banknotları almayı tamamen durdurdu. Yüksek tutardaki dövizlerin nakit olarak kabul edilmediği de dikkat çeken önlemler arasında.
KAMU BANKALARINDAN TÜKETİCİYİ KORUYAN YAKLAŞIM
Kamu bankaları, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için daha esnek bir tutum sergiliyor. Bankacılık yetkilileri, müşterilerin banka şubelerinden aldıkları dolarların sahte olma ihtimalinin bulunmadığını vurguluyor.
TCMB’DEN ETKİN SAHTECİLİK MÜCADELESİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sahte para olaylarına karşı aktif adımlar atıyor. 2016 yılında geliştirilen Sahte Banknot İzleme Sistemi (SBİS), sahteciliği tespit etmek ve önlemek için emniyet, jandarma ve gümrük birimleriyle koordineli çalışıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.