Sanayi ve imalatta borç yükü: Batık kredi riski yüzde 67 arttı

Sanayi ve imalatta borç yükü: Batık kredi riski yüzde 67 arttı
Sanayi ve imalat sektörleri, derinleşen ekonomik daralmanın etkisiyle borç yükünde çarpıcı bir artış yaşıyor. Özellikle imalat sanayisindeki batık kredi riski, son bir yılda yüzde 67,7 oranında artış gösterdi.

Ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 5,3 oranında gerileyerek, özellikle sermaye malı imalatında yüzde 10,7’lik düşüşle dikkat çekti. Bu gerileme, deprem sonrası en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti ve imalat sanayisini derin bir krizle baş başa bıraktı.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, imalat sektörünün şu anda bankalara olan toplam nakdi kredi borcu 3 trilyon 672 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde kredi hacmi yıllık yüzde 39,2 oranında artarken, takipteki kredi riski yüzde 67,6'ya yükseldi. Bu oran, sektörün finansal istikrarsızlığının ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ZORDA

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre, son bir yılda en hızlı kredi risk artışı yaşayan sektör imalat olurken, onu inşaat sektörü takip etti. İnşaat sektörünün bankalara olan kredi borcu yüzde 42 artarak 1 trilyon 24 milyar liraya ulaştı. Takipteki kredi riski ise yüzde 52,2 oranında arttı ve bu durum, sektördeki kırılganlığı daha da belirgin hale getirdi.

Son 12 ayda kredi riskinde hızlı bir artış yaşayan bir diğer sektör ise turizm oldu. Otel ve restoranları kapsayan bu alanda batık kredi riski yüzde 47,1 arttı. Yüzde 4,6'lık takip oranıyla turizm sektörü, finansal zorlukların etkisi altında. Enerji sektörü de toplam kredi borcunda yıllık yüzde 19'luk bir artışla 735 milyar liraya ulaştı. Ancak bu sektörde, takipteki kredilerde küçük bir gerileme yaşandı ve yüzde 0,5 düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.