Şimşek’ten 'Başardık' paylaşımı: Türkiye FATF'nin gri listesinden çıktı

Şimşek’ten 'Başardık' paylaşımı: Türkiye FATF'nin gri listesinden çıktı
Türkiye'de piyasalar tamamen Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından açıklanacak gri liste kararına odaklanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından "Başardık" şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda yaptığı sunum sonrası sosyal medya hesabından "Başardık" mesajını paylaştı.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeledeki ilerlemesini değerlendirerek, 2021 yılından beri yer aldığı "gri listeden" çıkarıp "beyaz listeye" aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Singapur'da yapılan toplantıda Türkiye'nin durumunu değerlendirdi. Toplantı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türk bayrağı emojisi kullanarak "Başardık" dedi.

YILMAZ: BORÇLANMA MALİYETLERİ ÜZERİNDE POZİTİF ETKİ YARATACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin gri listeden çıkmasıyla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" dedi. Yılmaz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır.

Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır.

Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır.

Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz."

FATF DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye, FATF'in belirlediği 40 standardın tamamını, Meclis'te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte sağlamış oldu. Geçen ay FATF'tan bir heyet, Türkiye'nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine yönelik uygulamalarını yerinde değerlendirdi.

GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ İLE NE DEĞİŞECEK?

Gri listeden çıkış, uluslararası yatırım fonlarının Türkiye'ye yatırım yapabilmelerini mümkün kılacak. Ayrıca, gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de ortadan kalkacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.