S&P Global: Avrupa'nın savunma harcamalarını artırması, kredi notlarını düşürebilir
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, yayımladığı raporunda Avrupa'nın savunma harcamalarını artırma seçeneklerini değerlendirdi. Rapora göre, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın talep ettiği yüzde 5 seviyesine çıkarması, kredi notlarının düşmesine yol açabilir.
Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupa'nın güvenlik zafiyetlerini gözler önüne sererken, S&P, Avrupa'nın 2014'ten bu yana savunma harcamalarını neredeyse iki katına çıkardığını, ancak hâlâ NATO’nun GSYH’nin yüzde 2’si olarak belirlediği hedefin altında kaldıklarını belirtti. ABD’nin, NATO’nun askeri bütçesinin yaklaşık üçte ikisini finanse ettiği raporda yer aldı.
SAVUNMA HARCAMALARI SENARYOLARI
S&P, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmalarına yönelik üç farklı senaryo sundu. İlk senaryoya göre savunma harcamalarının yüzde 2,67’ye, ikinci senaryoya göre yüzde 3,3’e ve üçüncü senaryoya göre ise yüzde 5’e yükselmesi öngörüldü. Bu artışların, yıllık savunma harcamasını 242 milyar dolardan 875 milyar dolara çıkarabileceği belirtilirken, yüzde 5’lik artışın finansmanı için diğer harcamalardan kesinti yapılması gerekebileceği vurgulandı.
EKONOMİK ZORLUKLAR VE KREDİ NOTU RİSKİ
Raporda, özellikle Avrupa Birliği (AB) mali kuralları çerçevesinde yapılan savunma harcaması artışının bütçeleri yeniden düzenlemeyi gerektirebileceği ifade edildi. Sosyal harcamaların kısılması durumunun siyasi sonuçlar doğurabileceği belirtildi. Birçok Avrupa ülkesinin yüksek kamu borcu ve bütçe açığıyla mücadele ettiği, yavaşlayan ekonomik büyüme ve artan sosyal maliyetler nedeniyle daha fazla askeri harcama yapılmasının zor olacağı aktarıldı.
KREDİ NOTLARINA ETKİSİ
Rapora göre, yüzde 5’lik bir artış, Romanya’da 2025 yılı bütçe açığının yüzde 9,5, Fransa’da yüzde 8,9, İtalya’da yüzde 7,1 ve İngiltere’de yüzde 7’ye çıkmasına neden olacak. Bu da ülkelerin kredi notlarının düşmesine yol açabilir.
ORTAK FİNANSMAN VE KREDİ İTİBARI
Savunma harcamalarının finansmanı için ortak borçlanma seçenekleri de raporda yer aldı. Almanya gibi bazı ülkeler buna karşı çıkıyor olsa da, Norveç ve İngiltere gibi AB üyesi olmayan ülkelerle yapılacak ortak finansman düzenlemesinin Avrupa'nın kredi itibarını güçlendirebileceği vurgulandı.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.