Suriye ile ticarette yeni gelişme: Gümrük vergisi krizi resmen çözüldü

Suriye ile ticarette yeni gelişme: Gümrük vergisi krizi resmen çözüldü
Suriye’nin yeni yönetimi tarafından uygulamaya konulan yüksek gümrük tarifeleri ihracatı durma noktasına getirmişti. Ancak Türkiye'nin girişimleriyle bazı ürünler için anlaşma sağlandı.

Suriye'deki yönetim değişikliği sonrası gümrük tarifelerinde yapılan fahiş artışlar, Türk ihracatçıları ciddi bir çıkmaza soktu. Ancak, Ticaret Bakanlığı'nın yoğun girişimleri ve Şam’da gerçekleştirilen temaslar sonucu krizin ilk aşaması çözüme kavuştu. Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Suriye’deki temaslarını hızlandırarak, kritik görüşmeler gerçekleştirdi.

Suriye Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Mahir Khalil al-Hasan, Kara ve Deniz Sınırları Otoritesi Başkanı Kuteybe Bedevi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Duhan ile bir araya gelindi. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “8 Aralık 2024’te başlayan yeni süreçte Türkiye-Suriye ilişkilerinde büyük bir ilerleme sağlanmıştır. Bu dönemde iki ülke arasındaki dış ticaret ilişkileri yeniden şekillenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

GÜMRÜK TARİFELERİ MASADA

Suriye’nin 11 Ocak 2025’te yürürlüğe koyduğu yeni gümrük rejimiyle ilgili karışıklıkların çözümü için taraflar arasında görüşmeler devam ediyor. Yapılan açıklamalarda, Türk ürünlerinin artık Suriye’nin tamamında erişilebilir olduğu ve Türkiye’nin Suriye’nin en büyük ticaret ortağı konumunu koruduğu vurgulandı.

ŞAM’DA YAPILAN KRİTİK GÖRÜŞMELER

23 Ocak’ta Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu başkanlığındaki heyet, Şam’da Suriyeli yetkililerle bir dizi toplantı yaptı. Görüşmeler sonucunda iki ülke arasında şu konularda uzlaşma sağlandı:

  • Gümrük Vergilerinin Revizyonu: Belirli ürünler için yeni gümrük tarifelerinin revize edilmesi kararlaştırıldı.
  • Serbest Ticaret Anlaşması: 2011 yılında askıya alınan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın, kapsamlı bir ekonomik ortaklıkla yeniden devreye alınması planlanıyor.
  • Ekonomik İşbirliği: Sanayi, tarım ve altyapı projelerinde iş birliği yapılması hedefleniyor.
  • Türk Firmalarının Rolü: Türk şirketlerinin Suriye’nin yeniden imar projelerine katılımı için gerekli düzenlemeler yapılacak.
  • Sınır Kapılarında İşbirliği: Ticaret trafiğini kolaylaştırmak için sınır kapılarında koordinasyon artırılacak.

Suriye yönetimi, Türk firmalarının ülkenin yeniden inşasında kilit rol oynayacağını belirterek tarım, sanayi ve altyapı projelerinde iş birliğine açık olduklarını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.