TEPAV’dan çarpıcı boykot analizi: 2 Nisan’da harcama düştü

TEPAV’dan çarpıcı boykot analizi: 2 Nisan’da harcama düştü
Sosyal medyada örgütlenen 2 Nisan alışveriş boykotu ekonomik verilere yansıdı. TEPAV’ın analizine göre FAST ve kartlı harcamalarda dikkat çeken düşüşler yaşandı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından sosyal medyada organize edilen alışveriş boykotunun ekonomideki etkilerini araştırdı. Uzmanlar FAST ve kartlı harcama verilerini inceledi.

FAST TRANSFERLERİ YÜZDE 37,7 AZALDI

Rapora göre, 2 Nisan’da FAST sistemiyle yapılan transferler, geçen yılın Ramazan Bayramı sonrasındaki ilk iş gününe kıyasla yüzde 37,7 oranında azaldı. Özellikle elektronik ticaret işlemlerindeki düşüş yüzde 58,7’ye ulaştı.

KARTLI HARCAMALARDA GÖZLE GÖRÜLÜR AZALMA

Boykot haftasında kartlı harcamalarda da düşüş yaşandı. İşlem adetleri yılın ilk üç ay ortalamasına göre yaklaşık yüzde 10 daha az, market ve AVM işlemlerindeyse yüzde 12,2 oranında düşüş kaydedildi.

TATİL VE VERGİ DÖNEMİ ANALİZİ SINIRLADI

Araştırmada, boykotun uzatılmış bayram tatiline ve gelir vergisi ödemelerinin olduğu döneme denk gelmesinin, verilerin netliğini sınırladığı vurgulandı. Buna rağmen veriler, boykotun ölçülebilir bir ekonomik etkisi olduğunu ortaya koydu.

SOSYAL MEDYA EYLEMİ, EKONOMİK GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

TEPAV, sonuç bölümünde şu değerlendirmeye yer verdi:
“Alışveriş boykot eylemi yalnızca bir sosyal medya kampanyası değil, aynı zamanda gözlemlenebilir ekonomik etkiler yaratan bir tepki biçimi olarak kayıtlara geçmiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.