TÜİK verileri açıkladı: Konut satışları 21 ayın zirvesinde

TÜİK verileri açıkladı: Konut satışları 21 ayın zirvesinde
TÜİK, Eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre eçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37,3 oranında artış yaşanan konut satışları, 140 bin 919 ile 21 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Konut satışlarının en fazla gerçekleştiği iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. TÜİK verilerine göre, İstanbul'da 21 bin 314, Ankara'da 13 bin 205 ve İzmir'de 7 bin 612 konut satıldı. Hakkari, Ardahan ve Bayburt ise konut satışlarının en düşük olduğu iller arasında yer aldı.

YABANCIYA SATIŞTA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Yabancıya yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31 oranında azaldı. Eylül ayında yabancılara 2 bin 22 konut satılırken, bu satışların en çok yapıldığı iller İstanbul, Antalya ve Mersin olarak sıralandı. En fazla konut satışı ise 346 konutla Rus vatandaşlarına yapıldı.

KREDİLİ SATIŞLARDA BÜYÜK ARTIŞ

İpotekli konut satışlarında da dikkat çeken bir yükseliş gözlemlendi. Eylül ayında ipotekli konut satışları yüzde 87,4 artarak 15 bin 825’e ulaştı. İpotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 11,2 oldu. Ancak ocak-eylül dönemine bakıldığında, ipotekli satışların bir önceki yıla göre yüzde 42,6 azaldığı dikkat çekti.

SIFIR KONUT SATIŞLARINDA YÜKSEK ARTIŞ

Eylül ayında sıfır konut satışları da yüzde 47,1 oranında artış göstererek 44 bin 858’e yükseldi. İlk el satışlar, toplam konut satışlarının yüzde 31,8'ini oluşturdu. Aynı dönemde ikinci el konut satışları ise yüzde 33,1 artarak 96 bin 61 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.