Türkiye ekonomisi alarm veriyor: Sanayi yerinde saydı, tüketim zirve yaptı

Türkiye ekonomisi alarm veriyor: Sanayi yerinde saydı, tüketim zirve yaptı
Son üç yılda Türkiye’de sanayi üretimi durağan kalırken, mal ve hizmet tüketimi yüzde 62 oranında arttı. Uzmanlar, üretim-tüketim dengesizliğinin ekonomik sürdürülebilirlik için risk oluşturduğunu belirtiyor.

Türkiye ekonomisinde tüketim ve üretim arasındaki makas açılıyor. Prof. Dr. Hakan Kara’nın TÜİK verilerine dayandırdığı analize göre, 2022 yılından itibaren perakende satışlarda hızlı bir artış yaşanırken, sanayi üretimi durağan bir seyir izledi.

Kara’nın analizine göre, mal ve hizmet tüketimi son üç yılda reel olarak yüzde 62 oranında artarken, sanayi üretimi aynı seviyede kaldı. Bu tablo, özellikle üretimin tüketim talebini karşılamakta zorlandığını ve ekonomide dengesizlik yarattığını ortaya koyuyor.

ÜRETİM VE TÜKETİM ARASINDAKİ MAKAS AÇILIYOR

Prof. Kara’nın paylaştığı verilere göre, 2022 Ocak ayına kıyasla perakende satış hacmi yüzde 62 oranında artarken, sanayi üretimi endeksinde belirgin bir büyüme kaydedilmedi. Uzmanlar, bu durumun ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği için önemli bir risk oluşturduğunu vurguluyor.

Sanayi üretimindeki durağanlık, tüketim artışıyla dengelenmediğinde, büyümenin borçlanma ve ithalat gibi sürdürülebilir olmayan kaynaklarla finanse edilmesi tehlikesini beraberinde getiriyor.

"EKONOMİ POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Ekonomistler, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde üretim-tüketim dengesinin ekonomik sürdürülebilirlik için kritik olduğunu ifade ediyor. Sanayi üretimindeki durgunluğun uzun vadede dış ticaret açığı ve borçlanma riskini artırabileceğine dikkat çeken uzmanlar, mevcut ekonomi politikalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.