Türkiye'de eğitim harcamaları GSYH içinde en düşük payı alıyor

Türkiye'de eğitim harcamaları GSYH içinde en düşük payı alıyor
Türkiye, OECD ülkeleri arasında kamu harcamalarının en düşük olduğu ülkeler arasında yer alırken, eğitime ayrılan GSYH payı sadece yüzde 3,6. Son 10 yılda eğitimin özelleştirilmesiyle bu oran daha da azaldı.

DİSK/Genel İş Emek Araştırma Dairesi’nin yayımladığı rapora göre, Türkiye, OECD ülkeleri arasında kamu harcamalarının en düşük olduğu ülkelerden biri. OECD ülkelerinde kamu harcamalarının Gayrisafi Yurt İçi Hasılaya (GSYH) oranı ortalama yüzde 46,3 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 35,8 olarak belirlendi. Avrupa Birliği ülkelerinde ise ortalama yüzde 50 seviyelerinde.

Raporda, kamu harcamalarının düşük olması nedeniyle toplumsal eşitsizliklerin arttığı ve kamu hizmetlerinin daraldığı vurgulandı. Özellikle eğitim ve sağlık alanlarına ayrılan payların yetersizliği dikkat çekti.

EĞİTİM HARCAMALARI EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Kamu hizmetleri içerisinde en az payın eğitim alanına ayrıldığı belirtilen raporda, GSYH’nin yalnızca yüzde 3,6’sının eğitime harcandığı ifade edildi. Bu oran, son 10 yılda yapılan özelleştirme politikalarıyla birlikte 0,3 puan daha azaldı. Eğitim harcamalarındaki bu düşüş, kamusal eğitim hizmetlerine erişimi zorlaştırarak toplumsal eşitsizliği artırıyor.

SAĞLIK VE SOSYAL KORUMA HARCAMALARI SABİT KALDI

Sağlık harcamalarına ayrılan pay, pandemi sürecinde küçük bir artış gösterse de GSYH’nin yalnızca yüzde 3,6’sı seviyesinde kaldı. Sosyal koruma harcamalarına ayrılan pay ise yüzde 8,1 olarak gerçekleşti ve on yıllık süreçte yalnızca 1 puanlık bir artış yaşandı.

EKONOMİK KRİZ KAMU HARCAMALARINI DARALTTI

Raporda, Türkiye’deki ekonomik krizin yüksek enflasyon, işsizlik oranlarındaki artış ve gelir dağılımı eşitsizliğini derinleştirdiği belirtildi. Hükümetin sıkı maliye politikaları kapsamında bütçe açığını azaltmak ve kamu borçlarını kontrol etmek amacıyla kamu harcamalarını kıstığına dikkat çekildi.

'YAPISAL REFORMLARA İHTİYAÇ VAR'

Raporda, sürdürülebilir bir ekonomik çıkış için kamu hizmetlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiği vurgulandı. Eğitim, sağlık ve sosyal koruma gibi temel alanlardaki harcamaların artırılması, toplumsal eşitsizliklerin giderilmesi ve uzun vadeli ekonomik istikrarı sağlayacak yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.