Türkiye’deki yumurta üreticileri ABD’deki krizi fırsata çevirdi! Marketteki fiyatlar nasıl etkilenecek?
ABD'deki son kuş gribi salgını, ülke genelindeki yumurta arzını olumsuz etkiledi. Ocak ayında ürün fiyatları aylık bazda yüzde 15,2 artarak, Haziran 2015'ten bu yana en büyük fiyat artışını kaydetti. Aynı dönemde yıllık fiyat artışı ise yüzde 53'e ulaştı.
Salgın nedeniyle, geçen hafta itibarıyla ABD'de 21 milyondan fazla kuş itlaf edildi. Üretimde yaşanan aksama sonucunda, Aralık 2024'te ABD'nin yumurta ithalatı, bir önceki aya göre yüzde 38 oranında arttı.
Bu gelişmelerin ardından ABD, Ocak 2023'ten sonra ilk kez Türkiye'den yumurta ithalatı gerçekleştirdi.
YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'den yumurta alımına ilişkin talebinin bulunduğunu belirterek, "Belli bir rakamda paket halinde talepleri var. Bu talebi karşılayacak şekilde hazırlığımızı tamamladık ve yeterli üretimimiz mevcut." dedi.
Afyon, ABD'ye gönderilen yumurtaların, uzak mesafe ve okyanus ötesi pazar olması nedeniyle "medium" (orta büyüklükte) olarak nitelendirilen yumurtalar olduğunu da ekledi.
"İHRACAT, İÇ PİYASADAKİ FİYATLARI ETKİLEMEZ"
Afyon, hedeflenen ihracat miktarının üzerinde bir sevkiyat yapılmadığının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
"Ramazan öncesinde, ihracatın iç piyasa fiyatlarını etkileyeceği algısı oluşmasın. Mevcut ihracat için hazırlanan yumurtalarımız, bugün X ülkesine, yarın ise Y ülkesine gidebilir; bu rakamlar değişebilir. Ancak iç tüketimden herhangi bir kesinti yapılmaz. Amerika'ya yapılan ihracat ya da Amerika'dan gelen talep, iç piyasa fiyatlarını kesinlikle etkilemez. İç piyasa dinamikleri kendi içinde, ihracat rakamları ise ayrı bir şekilde şekillenir. Ramazan yaklaşırken, Amerika'ya giden yumurtaların iç tüketime fiyat tehditi olarak algılanmaması gerekir."
"AB'DEN DE TALEP VAR"
Afyon, Türkiye'nin ihracat için yeterli üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yani yüzde 100 yeterliliğimizden sonra yüzde 15-25 arası değişen ihracat için yeterliliğimiz var. İç piyasanın ihtiyacını karşılıyoruz, bu üretimden fazlasını Körfez'e, Uzak Doğu'ya veya Avrupa Birliği'ne (AB) gönderiyoruz. Çünkü bu dönemde AB'den de talepler var. ABD'de yaşanan kuş gribi salgını kaynaklı arz daralması var. Beklenenden fazla hayvan varlığı kayıpları olunca dışarıdan yumurta alma ihtiyacı hissettiler. 2024 yılında deneme alımları yapan ABD ile haziran ayına kadar çıkışı yapılacak 15 bin ton civarı yumurta talep ön anlaşması yapıldı. Bu miktarı temin edecek firmalarımız diğer ülkelere yaptığı miktardan keserek yapacak. Türkiye, yumurta üretiminde dünyada önde gelen ülkelerden birisi. ABD'nin diğer ülkelerden yumurta tedarik etme şansı da bu anlamda zayıf. ABD, çok süreceğini tahmin etmediğimiz kuş gribi salgını geçene kadar ihtiyacını güvenli ve tedarik gücü yüksek olan Türkiye'den sağlayacak."
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.