Vatandaşlar kart limitlerini düşürmeye başladı! Bankalar nasıl etkilenecek?

Vatandaşlar kart limitlerini düşürmeye başladı! Bankalar nasıl etkilenecek?
Savunma Sanayii Destekleme Fonu için yapılan düzenlemeyle, 100 bin lira limitli kredi kartlarına getirilen 750 liralık ek vergi tepki çekti. Bankaları arayan birçok müşteri, kredi kartı limitlerini düşürmek için harekete geçti.

Hükümet, Savunma Sanayii Destekleme Fonu, yeni vergiler hayata geçirirken, özellikle kredi kartlarına getirilen ek vergi büyük yankı uyandırdı. 100 bin lira limitli kredi kartlarından 750 lira vergi alınmasını öngören bu düzenleme, kamuoyunda tepki çekmeye devam ediyor.

Reuters’a konuşan bankacılık kaynakları, vatandaşların kart limitlerini düşürme taleplerinin bankalar üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Kredi kartı sayısının azalabileceği endişesi taşıyan bankalar, bu duruma nasıl yanıt vereceklerini değerlendirmeye başladı.

Türkiye'de 126 milyon aktif kredi kartı bulunurken, bu yılın Ağustos ayında kartlarla yaklaşık 1,25 trilyon liralık harcama yapıldı. Enflasyonun etkisiyle kart harcamalarındaki artış da dikkat çekiyor.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER BÜYÜYOR

Sosyal medyada birçok kullanıcı, kredi kartı limitlerine göre vergi belirlemenin adil olmadığını savunuyor. Kullanıcılar, yüksek limitin her zaman harcama yapılacağı anlamına gelmediğini ve verginin bu şekilde alınmasının haksız olduğunu dile getiriyor.

‘VERGİ BORÇTAN ALINMAZ’

İktisatçı Mahfi Eğilmez de konuya ilişkin değerlendirmesinde, kredinin bir borç türü olduğunu belirterek, "Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır," diyerek bankaların rolüne dikkat çekti. Eğilmez’e göre, vergi yükü borçluya değil, kredi sağlayan kurumlara yöneltilmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.