Yeni sistem için tarih verildi: Akaryakıtta usulsüz faturayı bitirecek!

Yeni sistem için tarih verildi: Akaryakıtta usulsüz faturayı bitirecek!
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyacak ve fişlerde bu bilgiyi gösterecek. Bu kapsamda usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS) tüm altyapı çalışmaları tamamlandı.

Sistem, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının ve vergi kaybının önüne geçmek amacıyla hayata geçirildi.

SADECE VERGİ MÜKELLEFLERİ İÇİN ZORUNLU

UTTS kapsamında vergi mükellefleri, akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmek için UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren ödeme kaydedici cihaz fişi almak zorunda olacaklar.

31 Aralık 2024'ten sonra UTTS’den düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından geçersiz sayılacak ve vergi indirimine konu olamayacak.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu vergi mükelleflerine hizmet veren araçlardan oluşuyor. Mevcut sistemde, akaryakıt dolumu sırasında aracın plaka bilgisi istasyon görevlisi tarafından elle giriliyor, bu da usulsüz fatura düzenlenmesine neden olabiliyor. UTTS ile 2025 başından itibaren bu tür uygulamaların son bulması bekleniyor.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

UTTS'nin kurulum ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne verildi. Sistem kapsamında yükümlü kılınan taşıtların yakıt depo girişlerine taşıt tanıma birimi takılacak ve bu sayede taşıtın sahiplik ve plaka bilgisi kayıt altına alınacak.

Akaryakıt istasyonlarında pompa tabancasına takılan taşıt tanıma okuyucu cihaz, plaka bilgilerini otomatik olarak sisteme aktaracak ve fatura verileri UTTS’ye işlenecek. Bu taşıtlar için artık plaka bilgisinin elle girilmesi mümkün olmayacak.

KAYIT VE KURULUM BU YIL YAPILACAK

UTTS'nin uygulama genel tebliği, Resmi Gazete'nin 5 Ekim 2023 tarihli sayısında yayımlandı. Sistem, Mart ayında paydaşların kullanımına açıldı ve Ağustos ayına kadar akaryakıt istasyonlarına ilişkin teknik hazırlıkların tamamlanması planlandı.

UTTS donanımlarının montaj, onarım ve servis işlemleri, sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün yetkilendirdiği firmalar tarafından yapılacak.

UTTS'nin "www.utts.gov.tr" adresli portalı martta paydaşların kullanımına açıldı. Sistemde, ağustosa kadar akaryakıt istasyonlarına ilişkin kurulumlar için teknik hazırlık çalışmalarının tamamlanması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.