Zengin ülkeleri geride bıraktık: Türkiye, İsviçre saatlerine 200 milyon dolar harcadı

Zengin ülkeleri geride bıraktık: Türkiye, İsviçre saatlerine 200 milyon dolar harcadı
Türkiye’de gelir dağılımındaki eşitsizlik derinleşirken, üst gelir grubu lüks tüketimde hız kesmiyor. İsviçre'den ithal edilen lüks saatlere olan talep, 2024’ün ilk 7 ayında rekor seviyelere ulaştı. İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye bu dönemde 170,1 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 200 milyon dolar) değerinde lüks saat ithal etti.

Türkiye, 2024’ün ilk yarısında lüks saat ithalatında Katar, Kanada, Avusturya, İrlanda, Kuveyt, Belçika ve Bahreyn gibi yüksek gelirli ülkeleri geride bırakarak dikkatleri üzerine çekti. Gazete Oksijen'in haberine göre, Türkiye'nin İsviçre'den yaptığı saat ithalatındaki artış, gelir dağılımındaki adaletsizlikle birlikte yükselen lüks tüketim trendinin de bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

PANDEMİ SONRASI LÜKS SAAT PAZARI HAREKETLENDİ

Pandemi sürecinde, özellikle gelişmiş ülkelerde ve yüksek gelir grubunda lüks saatlere olan ilgi önemli ölçüde arttı. Bu dönemde ikinci el saat pazarında da hareketlilik yaşandı. 2023 yılında İsviçre, 16,9 milyon adet kol saati ihraç ederek 30 milyar dolar döviz girdisi sağladı. İsviçre, bu satışlarla dünya genelinde lüks saat ihracatında liderliğini sürdürdü. Saat başına ortalama ihracat fiyatı 1775 dolar olarak gerçekleşti.

SAAT PAZARININ ÖNE ÇIKANLARI: ABD VE ÇİN

Saat alımlarında en büyük payı ABD alırken, Çin adet bazında en büyük ihracatçı ülke konumunda. 2023’te Çin, 534,4 milyon adet kol saati ihraç ederek 5 milyar dolar gelir elde etti. Saat başına ihracat fiyatı ise 9 dolar civarında kaldı.

SON 2 YILDA İTHALARI EN ÇOK ARTIRAN ÜLKELER

2022-2024 yılları arasında saat ithalatını en fazla artıran ülkeler arasında Hindistan, Meksika ve İrlanda ilk sıralarda yer aldı. Hindistan yüzde 41,4, Meksika yüzde 40,9 ve İrlanda yüzde 32,1 artışla öne çıktı. Avusturya ve Türkiye ise sırasıyla yüzde 29,5 ve yüzde 28,2 oranında ithalat artışıyla dikkat çekti. Türkiye’nin lüks saat pazarındaki bu hızlı yükselişi, ülkenin bu alandaki talebinin ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.