Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı kutlama programına katılmak üzere gittiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'ya ziyaret gerçekleştirdi.

 Dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, emeklilik sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için azami gayret gösterdiklerini ve ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde adımlar attıklarını bildiren Erdoğan, emeklilik sisteminin değişeceği yönündeki iddialara ilişkin, "Yeni yasama döneminde bu konuyu gündeme alacağız" dedi. 

"İKTİDAR VE MUHALEFET OLARAK VERDİĞİMİZ BİRLİK TABLOSU KIYMETLİ"

Erdoğan, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz bağların bir kez daha vurgulandığını ifade ederek, 50 yıl önce olduğu gibi bugün de Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'nün yanında olduğunu söyledi. "İktidar ve muhalefet olarak verdiğimiz birlik tablosunu kıymetli görüyorum. Kıbrıs davasının sadece bizim değil, 85 milyonun davası olduğu anlaşılmıştır," diyen Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının azınlık olarak görülmeye çalışılmasına karşı çıktıklarını belirtti.

İki devletli modelin Kıbrıs meselesinin yegane çözüm yolu olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının çözüm yolunda her türlü fedakarlığı gösterdiğini belirtti. Annan Planı'na "Evet" diyen tarafın Kuzey Kıbrıs olduğunu hatırlatan Erdoğan, Kıbrıs Türkleri'nin müktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecinin başlamasının mümkün olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türkleri'nin ambargolara rağmen devlet hizmetlerini sürdürebilmesi için birlikte çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, belediyeler, devlet kurumları ve şirketlerin tüm imkanlarıyla Kıbrıs Türk halkına destek olduğunu söyledi. Geçen yıl Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binasının hizmete alındığını hatırlatan Erdoğan, konut projelerinden ulaştırma yatırımlarına, elektronik devlet hizmetlerinden sağlığa kadar her alanda KKTC'nin kalkınmasına katkı sağladıklarını belirtti.

ABD başkanlık seçimlerinde Trump ve Harris başabaş yarışıyor ABD başkanlık seçimlerinde Trump ve Harris başabaş yarışıyor

2024 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması ile Kıbrıs Türk halkına büyük fayda sağlayacak yeni projelerin hayata geçirileceğini belirten Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası alanda maruz kaldığı haksız izolasyonun kaldırılması için gayretlerinin sürdüğünü söyledi. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında Kuzey Kıbrıs'ın hak ettiği yeri alması için gereken adımların atıldığını ifade etti.

“YUNANİSTAN’IN POPÜLİST FİGÜRLERİ İLİŞKİLERİ DİNAMİTLEMEYE ÇALIŞIYOR"

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın açıklamaları hakkında sorulan soruya yanıt veren Erdoğan, zaman zaman Yunanistan'daki popülist figürlerin iki ülke arasındaki ilişkileri dinamitlemeye çalıştığını belirtti. Türkiye'nin Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek istediğini ifade eden Erdoğan, "Tabii bu durum, böylesi hezeyanlara sessiz kalmamızı gerektirmiyor," dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı'nı barış için yaptığını ve bu harekatla huzurun tesis edildiğini belirtti. Kıbrıs'ta başlatılan soykırıma son vermek için bu harekatın gerçekleştirildiğini vurgulayan Erdoğan, "Sayın Miçotakis'in, bu bakanına haddini bildirmesi lazım," dedi.

YENİ DOĞAL GAZ GEMİSİ

Erdoğan, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'nın Güney Kıbrıs'ın Yunanistan ile Larnaka kıyılarında deniz üssü inşa etme girişimlerine dair açıklamalarına değinerek, Türkiye'nin de gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını kuzeyde kurabileceğini belirtti. Türkiye'nin yeni bir doğal gaz gemisi aldığını açıklayan Erdoğan, bu geminin Sakarya Gaz Sahası'ndaki gaz üretiminde kullanılacağını ve yaklaşık iki ay sonra Türkiye'de olacağını söyledi.

SAVUNMA SANAYİİNDE ÖNEMLİ GELİŞMELER

Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayiinde önemli gelişmelere imza attığını belirterek, insansız hava araçlarından SİHA'lara kadar birçok alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Batı ülkelerinin Türkiye'den insansız hava araçları sipariş ettiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin kendi uçağını ve uydusunu yapıp uzaya yolladığını belirtti.

Erdoğan, terörle mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini ve terör meselesinin kökünden bitirileceğini söyledi. Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'i işgalci ilan eden kararına da değinen Erdoğan, İsrail'in yaptıklarının cezasını çekmesi gerektiğini belirtti. İsrail zulmüne karşı birleşilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, İsrail'in coğrafyayı kendi karanlığına çekip bölgeyi yangın yerine çevirmek istediğini söyledi.

ABD İLE İLİŞKİLER VE KÜRESEL YAZILIM SORUNU

ABD Başkan Adayı Donald Trump ile görüştüğünü belirten Erdoğan, ABD başkanlık seçimlerinin sonucunda Türkiye-ABD ilişkilerinin daha iyi olmasını bekleyip beklemediği sorusunu yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde yaşanan küresel yazılım sorunu konusunda Türkiye'nin güvende olduğunu belirten Erdoğan, Türk Hava Yolları ve diğer birimlerin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

EMEKLİ AYLIKLARI

Erdoğan emekli aylıklarında yapılan düzenlemelerle ilgili sorulara yanıt verdi. Emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için azami gayret gösterdiklerini ve ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde adımlar attıklarını belirten Erdoğan, "Yeni yasama döneminde inşallah bu konuyu gündeme alacağız." dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin iç ve dış politikadaki adımları ve ekonomik düzenlemelerle ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, ülkenin her alanda gelişmeye devam edeceğini belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı