10 gazeteci gözaltına alındı: Basın meslek örgütlerinden tepki
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Beylikdüzü Belediye Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da dahil 48 kişi dün tutuklandı.
Gözaltılarla başlayan eylemler tutuklama kararının ardından daha kalabalık sürdü. Bu sabah aralarında basın mensuplarının da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) bu sabah yapılan ev baskınlarında, BirGün yazarı Barış İnce, gazeteciler Bülent Kılıç, Zeynep Kuray, Yasin Akgül, Ali Onur Tosun, Hayri Tunç, Zişan Gür, Murat Kocabaş, Bakırköy Belediyesi foto muhabiri ve İBB foto muhabiri Kurtuluş Arı'nın gözaltına alındığını duyurdu.
İstanbul'da alınan gazeteciler, Vatan Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) yapılan açıklamada, halkın haber alma hakkının gerçekleşmesi için görev yaptıkları belirtilerek, demokratik ülkelerde ilgili kurumların, gazetecilerin can ve iş güvenliğini sağlamakla sorumlu oldukları ifade edildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Ancak ülkemizde tam aksine kuruluş yasalarına aykırı davranan kurumların temsilcileri gazetecilerin can ve iş güvenliğini sürekli tehdit etmektedir.
19 Mart 2025 Çarşamba CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 106 kişinin gözaltına alınma kararının ardından Saraçhane’deki toplantıları ve eylemleri izleyen gazetecilere yönelik yine haksız, hukuka ve kanuna aykırı gözaltı uygulaması yapılmıştır.
GÖZALTILARA TEPKİ
İstanbul’da NOW TV muhabiri Ali Onur Tosun, Birgün yazarı Barış İnce, foto muhabiri Bülent Kılıç, AFP muhabiri Yasin Akgül, gazeteci Zeynep Kuray, sendika.org sitesi muhabiri Zişan Gür, gazeteci Hayri Tunç, İBB foto muhabiri Kurtuluş Arı, Bakırköy Belediyesi foto muhabiri Gökhan Kam, İzmir’de ise foto muhabiri Murat Kocabaş gözaltına alınmıştır. Saraçhane’deki eylemleri izleyen Birgün muhabirleri Ebru Çelik ve Deniz Güngör güvenlik güçleri tarafından darp edilmiştir. Gazetecilerin sürekli gözaltı uygulamasıyla baskı altına alınmaya, sindirilmeye çalışılması halkın haber alma hakkının engellenmesidir. Bu tutumu protesto ediyoruz. Meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Gazetecilik yapmaları engellenmemelidir.
'RTÜK MEDYAYI TEHDİT ETMEKTEN VAZGEÇMELİ'
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Saraçhane’deki toplantı ve eylemleri canlı yayınla ekrana taşıyan televizyon kuruluşlarını lisanslarını iptal etmekle tehdit etmiştir. RTÜK iktidara yakın olmayan TV kanallarını düzenli olarak cezalandırarak, hukuksuzluğu sürdürmekten, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemekten vazgeçmelidir. RTÜK’ün görevi yurttaşların haber alma, gerçeğe erişim ve bilgilenme hakkını engellemek, TV kuruluşlarını tehdit değildir. RTÜK medya kuruluşlarını tehdit etmekten vazgeçmelidir. RTÜK’ü kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya çağırmaya devam ediyoruz."
BASIN KONSEYİ: KABUL ETMİYORUZ
Basın Konseyi de yaptığı açıklamada gözaltılana alınan gazeteciler için tepki gösterdi. Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Gazetecilik kamu görevidir. Suç değildir.
Son günlerde yaşanan toplumsal olayları ve demokrasiye sahip çıkmak isteyen halkın tepkisini izlemek üzere görevlerini yapan gazetecilerin gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz."
DİSK BASIN-İŞ: POLİS BASKINI YAPILDI
DİSK Basın-İş de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada genel merkeze polis baskını yapıldığını belirtti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Bugün sabah saatlerinde sendikamızın DİSK/Enerji-Sen ile paylaştığı genel merkezine de polis baskını yapıldı. Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin'i aradıklarını söyleyen polis ekipleri sendika binamızda arama yaptı.
Bir sendika binasının aranması asla kabul edilemez!
Ne olursa olsun yaşanan hukuksuzluğa karşı bir arada olmaya hukuksuzluğu kaydetmeye ve karşı çıkmaya devam edeceğiz.
Tüm gözaltılar serbest bırakılmalı ve yaşanan hukuksuzluk derhal son bulmalıdır!"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.