AB'den İmamoğlu tepkisi: Fidan’la görüşme iptal edildi

AB'den İmamoğlu tepkisi: Fidan’la görüşme iptal edildi
AB, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına tepki göstererek Türkiye’ye yönelik diplomatik adımlarını gözden geçirdi. Avrupa Komisyonu üyesi Marta Kos, Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Hakan Fidan ile yapacağı görüşmeyi iptal etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, Avrupa Birliği’nde geniş yankı uyandırdı. Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlenen özel oturumda, Türkiye’deki demokratik işleyişe yönelik sert eleştiriler gündeme geldi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, bu kararı protesto amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı.

"TÜRKİYE’DEN DEMOKRATİK STANDARTLARA UYUM BEKLİYORUZ"

Strasbourg’daki oturumda konuşan Kos, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ve AB adayı olarak yüksek demokratik standartlara uyması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına hazırlandığı bir dönemde tutuklanmasının ciddi soru işaretleri doğurduğunu belirten Kos, Ankara’yı barışçıl protestolara müdahale etmemeye çağırdı.

Kos, Türkiye’nin NATO üyesi ve dış politikada önemli bir aktör olduğunu ifade ederek, AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin korunmasının her iki taraf için de kritik olduğuna dikkat çekti. Ancak, demokratik değerlere aykırı gelişmelerin Türkiye-AB ilişkilerini zedeleyeceği uyarısında bulundu.

AP'DEN SERT TEPKİLER: TOPLANTILAR İPTAL EDİLDİ

Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumda, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Emmanouil Kefalogiannis, 14-15 Nisan’da yapılması planlanan KPK toplantısını iptal ettiklerini duyurdu.

AP’nin Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ise Türkiye’nin giderek AB değerlerinden uzaklaştığını savunarak, Avrupa Komisyonu’nun Diplomasi Forumu’na katılmama kararını desteklediklerini belirtti.

Aşırı sağ eğilimli Avrupa Vatanseverleri grubundan Susanna Ceccardi, Türkiye’ye yönelik protestoyu desteklemekle birlikte Fransa’da Marine Le Pen’e yönelik yaptırımların AP gündemine alınmamasını çifte standart olarak değerlendirdi. Renew Europe grubundan Hollandalı vekil Malik Azmani ve Yeşiller’den Sloven parlamenter Vladimir Prebilic ise Türkiye’ye net ve sert bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

AB, TÜRKİYE’YE İKİNCİ KEZ OTURUM DÜZENLEDİ

Bu, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye hakkında iki ay içinde gerçekleştirdiği ikinci özel oturum oldu. Parlamento, 13 Şubat 2025’te “Türkiye’de Görevlerinden Alınmış ve Tutuklanmış Belediye Başkanları” başlıklı bir karar tasarısını kabul etmişti.

Bu kararda, demokratik yollarla seçilmiş belediye başkanlarının keyfi biçimde tutuklanması ve görevden alınması kınanmış, Ekrem İmamoğlu’nun da benzer siyasi ve hukuki sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulanmıştı.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi de geçtiğimiz hafta yayımladığı bildiride, Türkiye’de muhalefet partilerinden seçilen yerel yöneticilere yönelik davaların ve tutuklamaların sonlandırılması çağrısında bulundu.Açıklamada, İmamoğlu’nun da dahil olduğu tutuklu belediye başkanlarının serbest bırakılması gerektiği ifade edildi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve İnsan Hakları Komiserliği de benzer açıklamalar yaparken, bu kurumların kararlarının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.

SINIRLI TEPKİLERİN ARDINDA JEOPOLİTİK DENGELER VAR

Avrupa’nın Türkiye’ye karşı gösterdiği sınırlı tepkilerin arkasında bölgesel jeopolitik dengeler olduğu belirtiliyor.

Ukrayna-Rusya savaşı, Suriye’deki istikrarsızlık, İran’daki gerilim ve Güney Kafkasya’daki çatışmaların yanı sıra düzensiz göçle mücadele gibi kritik başlıkların, AB’nin Türkiye’yi karşı cepheye itmek istememesinin temel nedenlerinden biri olduğu değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.