AFAD’dan Ege Denizi’ndeki depremler için açıklama: Süreç yakından izleniyor

AFAD’dan Ege Denizi’ndeki depremler için açıklama: Süreç yakından izleniyor
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Ege Denizi’ndeki depremlerin bilim camiası tarafından mercek altına alındığını ve sürecin yakından izlendiğini belirtti. Akgün, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle barışık yaşaması gerektiğini vurguladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü, Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen "Doğu Karadeniz Bölgesinde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme" paneline katılan Akgün, Ege Denizi’nde olağanüstü bir sismik aktivitenin geliştiğini belirtti.

Akgün, "Bu bölge uzun yıllardır bilinen, hem volkanik aktivite hem de tektonik hareketler açısından hareketli bir alan. Şu anda bilim insanları tarafından mercek altına alınmış durumda ve yoğun şekilde izleniyor" dedi.

AFAD’ın, yurt içi ve yurt dışındaki araştırmacılar ve yetkili kurumlarla görüşmeler yaptığını belirten Akgün, olası bir risk durumunda alınacak önlemlerin değerlendirildiğini söyledi.

"EDİNDİĞİMİZ TECRÜBELERİ GELECEĞE TAŞIMAK ZORUNDAYIZ"

Deprem sonrası alınan derslerin önemine değinen Akgün, "Maalesef yaşadığımız coğrafya, bizim bu süreçlerle barışık şekilde yaşamamız gerektiğini hatırlatıyor. Toplumsal bilinç ve yapılaşma süreçlerinde edindiğimiz tecrübeleri geleceğe taşımak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD’ın sahada aktif çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Akgün, "Dünyanın en büyük müdahale ve iyileştirme sürecini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN BİLANÇOLARI AÇIKLANDI

Panelde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkım ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Deprem sonrası 6 milyon 615 bin 354 binada inceleme yapıldığını aktaran Akınbingöl, 9 bin 284 mimar ve mühendisin sahada görev aldığını belirtti.

Depremde 53 bin 735 kişinin hayatını kaybettiğini ve 104 milyar dolarlık hasarın oluştuğunu vurgulayan Akınbingöl, şu bilgileri paylaştı:

  • 39 bin 539 bina tamamen yıkıldı.
  • 21 bin 176 bina acil yıkılacak durumda.
  • 200 bin 232 binanın taşıyıcı sistemi ağır hasar aldı ve kullanılamaz hale geldi.
  • 44 bin 52 bina orta hasarlı.

Akınbingöl, incelemeler sonucunda binaların yüzde 55-56’sının hasarsız olduğunun belirlendiğini, ancak yüzde 28’inin az hasarlı, geri kalanların ise büyük zarar gördüğünü ifade etti.

Panele Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve diğer akademisyenler de katılarak depremle mücadelede alınması gereken önlemler hakkında görüşlerini paylaştı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.