Ankara 2 No'lu Barosu'ndan Diyarbakır'daki yemin krizine tepki

Ankara 2 No'lu Barosu'ndan Diyarbakır'daki yemin krizine tepki
Ankara 2 No'lu Barosu, Diyarbakır Barosu'nda stajını tamamlayan bir avukat adayının, yeminini Türkçe dışında başka bir dille yapma girişiminin hukuk ve meslek ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti.

Ankara 2 No'lu Barosu, Diyarbakır Barosu'nda stajını tamamlayan bir kişinin yeminini Türkçe dışında başka bir dille okumaya çalışmasının hukuka ve meslek ilkelerine aykırı olduğunu ifade eden bir açıklama yaptı. Baro, 28 Ağustos 2024'te gerçekleşen yemin merasiminde, bu kişinin Anayasa ve Avukatlık Kanunu'na aykırı hareket ettiğini belirterek, bu girişimin Türk kamuoyunda rahatsızlık yarattığını vurguladı.

"KANUNLAR İHLAL EDİLİYOR"

Açıklamada, Anayasa'da Türkiye'nin resmi dilinin Türkçe olduğu ve Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesinde yemin şeklinin net olarak tarif edildiği hatırlatıldı. Söz konusu kişinin Türkçe dışında bir dilde yemin etme teşebbüsünün kanunları ihlal ettiğine dikkat çekilerek, bu durumun baro açısından kabul edilemez olduğu ve endişe verici bulunduğu ifade edildi.

Baro, açıklamasında ayrıca baroların kamu niteliğinde olmaları nedeniyle Anayasa ve kanunlara aykırı olamayacaklarını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütünlüğünü her zaman savunacaklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.