Bayraktar: Yabancı şirketler Sakarya gaz sahası'na ortaklık istiyor

Bayraktar: Yabancı şirketler Sakarya gaz sahası'na ortaklık istiyor
Türkiye'nin Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğal gaz, yabancı şirketlerin ortaklık taleplerini artırdı. Bayraktar, uluslararası şirketlerle işbirliği fırsatlarını değerlendiriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yabancı şirketlerin Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'na yönelik ortaklık taleplerinin arttığını açıkladı. Bayraktar, Habertürk TV'de katıldığı programda, sahada keşfedilen doğal gazın rekor sürede karaya ulaştırıldığını ve bu başarının yurt dışındaki şirketlerin ilgisini çektiğini belirtti.

"50 YILDA ÜRETİLEN DOĞAL GAZ BİR YILDA ÜRETİLECEK"

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndaki faaliyetlerin ticari açıdan karlı olduğunu vurgulayarak, "Uluslararası petrol ve doğal gaz şirketlerinden Sakarya sahasında ortaklık için teklif verenler ve teklif verme hazırlığı içerisinde olanlar var" dedi. Türkiye'nin 50 yılda ürettiği doğal gazın bir yılda bu sahadan üretileceğini kaydetti.

ORTAKLIK FIRSATLARI

Bakan Bayraktar, projeye katma değer getirecek anlamlı ve stratejik ortaklıkların değerlendirileceğini ifade ederek, "Bu şirketler bize başka ülkelerde kendi varlıklarına ortak olmamıza evet derlerse bunu düşünebiliriz" şeklinde konuştu.

ENERJİ İTHALATININ AZALTILMASI

Bayraktar, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefinin önemli olduğunu vurguladı. Karadeniz'deki üretimin yıllık 7,5 milyar metreküpe ulaşması halinde enerji ithalat kaleminin doğal gazda yüzde 15 düşeceğini belirtti.

TÜKETİCİ DESTEKLERİ

Bakan, elektrik ve doğal gaz faturalarında ciddi destek uygulamalarının devam edeceğini de ifade etti. Gelecekte tüketim esaslı bir destek modeli geçmeyi planladıklarını dile getiren Bayraktar, "Çok elektrik tüketenin maliyetine katlandığı destek modeline geçmek istiyoruz" dedi.

YENİ KEŞİFLER

Bayraktar, Gabar'da günlük 47 bin varil üretim yapıldığını belirterek, yeni sahalarda arama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Özellikle Batı Karadeniz'de yeni sondaj kuyu planlarının olduğunu ve bu yıl içinde yeni rezerv olma ihtimali bulunan yerlerde çalışmalar yapılacağını söyledi.

Bayraktar, enerji üretiminde artış sağlanması için hem mevcut sahalarda hem de yeni alanlarda arama çalışmalarına hız verdiklerini belirtti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.