BM, Karadeniz’de seyrüsefer serbestisi için iletişim kuruyor

BM, Karadeniz’de seyrüsefer serbestisi için iletişim kuruyor
Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz’de seyrüsefer serbestisinin sağlanması amacıyla irtibatın sürdüğünü bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde, Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı. BM Siyasi İşler Biriminde Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Ukrayna'dan her gün sivil can kaybı ve sivil altyapıya saldırı haberlerinin geldiğini kaydetti.

Rusya-Ukrayna Savaşının İkinci Yılı ve Türkiye - TUDPAM | Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi

Jenca, savaşın en büyük etkisinin cephe hattındaki toplumlarda hissedildiğini ve Kiev'e yönelik saldırıların da sürdüğünü belirtti.

TOPLAM 11 BİN 973 SİVİLİN ÖLDÜ

Eylül ayında 208 sivilin öldüğünü ifade eden Jenca, bu sayının bu yıl Ukrayna'daki en büyük sivil ölüme tekabül ettiğini vurguladı. Şubat 2022'den bu yana toplam 11 bin 973 sivilin öldüğünü, bunların 622'sinin çocuk olduğunu açıkladı ve 26 bine yakın sivilin yaralandığını sözlerine ekledi.

KARADENİZ'DE SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Jenca, Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna limanlarına yönelik saldırılarını da kaydetti. BM'nin, Karadeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile irtibatı sürdürdüğünü belirtti.

SAVAŞ MAHKUMLARI İŞKENCEYE MARUZ KALIYOR

Ukrayna ve Rusya'daki savaş mahkumlarının işkenceye maruz kaldığını aktaran Jenca, Ukraynalı savaş mahkumlarının yüzde 97'sinin, Rus savaş mahkumlarının ise yarısının işkence iddialarını dile getirdiğini ifade etti.

ISW: Ruslar, Ukraynalı mahkumları karaborsada Çeçen paramiliter gruplara satıyor | Ukrhaber

Rusya ve Ukrayna'ya bu uygulamalara son verilmesi ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu. Gelecek ay Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bininci gününü dolduracağına işaret eden Jenca, "Bu savaş, büyük acı ve bölgesel istikrarsızlığa yol açarken, küresel bölünmüşlükleri tetikliyor" uyarısında bulundu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.