BM Yetkilisi Joyce Msuya: Gazze'deki vahşet son bulmalı

BM Yetkilisi Joyce Msuya: Gazze'deki vahşet son bulmalı
BM Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde bulunan Cibaliya Kampı'na yönelik saldırılarını eleştirerek, sivillerin maruz kaldığı şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Msuya, Gazze'den gelen haberlerin dehşet verici olduğunu belirterek, "Bu vahşet son bulmalı" ifadelerini kullandı.

Nekbe'nin tanıkları, Gazze saldırılarının Nekbe'den daha acımasız olduğunu söylüyor

SİVİLLERİN KORUNMASI ÇAĞRISI

Msuya, İsrail’in hastaneleri hedef alarak ve ilk yardım ekiplerini engelleyerek uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini vurguladı. Uluslararası insani hukuka göre sivillerin, sağlık çalışanlarının ve sağlık tesislerinin korunması gerektiğini ifade etti. Msuya, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararlarına uyması gerektiğini belirtti.

İSRAİL’İN CİBALİYA’DAKİ SALDIRILARI

Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, son 15 günde Cibaliya Kampı'na yönelik saldırılarda çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 400'den fazla Filistinlinin öldüğünü, yüzlerce kişinin ise yaralandığını açıkladı. Bölgede yardım faaliyetleri yürütmek isteyenlerin de saldırıya uğradığı belirtildi.

MSF: İsrail'in saldırdığı Gazze'nin kuzeyinde binlerce kişi Cibaliya Mülteci Kampı'nda mahsur kaldı

"GENERALLERİN PLANI" VE GÖÇE ZORLAMA

İsrail ordusu, 6 Ekim'de Cibaliya Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı. Bu adım, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı amacıyla Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine yönelik olduğu düşünülen "generallerin planı" ile ilişkilendiriliyor. Plan, Filistinlilerin kuzeyden tahliye edilmesi, ardından bölgenin abluka altına alınarak temel ihtiyaçların engellenmesini öngörüyor.

İsrail hükümeti, bu plana ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, İsrail devlet televizyonu KAN, eylül ayında kabinenin bu planı incelediğini duyurmuştu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.