"Central Park Five" grubu, Trump'a karşı karalama davası açtı

"Central Park Five" grubu, Trump'a karşı karalama davası açtı
Yıllar önce işlemedikleri bir suçtan dolayı ABD'de hapis yatan ve sonrasında aklanan "Central Park Five" olarak bilinen grup, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a iftira davası açtı.

ABD'nin New York eyaletinde, haksız yere hapis cezası almış olan "Central Park Five" adlı grup, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a karşı karalama davası açtı. Bu beş kişilik grup, Trump'ın 10 Eylül'de rakibi Kamala Harris ile gerçekleştirdiği başkanlık tartışmasında kendileri hakkında sarf ettiği sözleri gerekçe gösterdi.

“Central Park Five” davasında 33 yıl sonra gelen beraat kararı

YANLIŞ BEYANLAR VE İDDİALAR

Yusef Salaam, Raymond Santana, Kevin Richardson, Antron Brown ve Korey Wise adlı grup üyeleri, mahkemeye verdikleri dilekçede Trump'ın, Harris ile tartışmasında kendileri hakkında "bir bireyi öldürdükleri ve suçu kabul ettikleri" şeklinde yanlış beyanda bulunduğunu belirtti. Grup, Trump’ın ifadeleri nedeniyle 67 milyon insanın önünde karalandıklarını ve isimlerini temize çıkarmaya çalışmalarına neden olduğunu öne sürdü. Bu nedenle, iftira ve cezai tazminatın belirlenmesi için jürili yargılama talep ettiler.

Central Park Beşlisi'ne Trump etkisi - Esquire

"SIRADAN BİR SEÇİM MÜDAHALESİ"

Trump'ın sözcüsü Steven Cheung, Associated Press’e yaptığı açıklamada davayı, "Amerikan halkının dikkatini Kamala Harris'in tehlikeli liberal gündeminden ve başarısız kampanyasından uzaklaştırmak amacıyla umutsuz sol görüşlü aktivistler tarafından açılan, sıradan bir seçim müdahalesi" olarak nitelendirdi.

"CENTRAL PARK FİVE" DAVASI HAKKINDA KISA BİLGİ

1989 yılında New York City'deki Central Park'ta, siyahi ve Latin kökenli 6 gençten oluşan grup, beyaz kadın koşucu 28 yaşındaki Trisha Meili'ye yönelik tecavüz ve darp suçlamasıyla tutuklanmıştı. Grup, suçlarını baskı altında itiraf ettiklerini belirtmiş ve mahkemede suçlamaları reddetmişti. Ancak jüri tarafından mahkum edilmişlerdi. 2002 yılında başka bir kişinin suçu itiraf etmesi sonucu beş kişinin mahkumiyeti bozuldu.

Hak İhlalleri Ekseninde Yakın Dönem ABD Sinemasında Siyah Azınlığın Sunumu 2: Central Park Beşlisi ve Jogger Davası – Onur Keşaplı – Azizm Sanat Örgütü

Olayın mağdurlarından Steve Lopez, 2022 yılında aynı davadan aklanmıştı. "Central Park Five" grubu, 2002'de serbest kaldıktan sonra New York şehir yönetimine iftira için açtıkları 41 milyon dolarlık tazminat davasını kazanmıştı. Trump, o dönemde New York Times'ta tam sayfa ilan yayımlayarak bu gençlerin "idam edilmeleri" çağrısında bulunmuştu.

Grup üyesi Yusef Salaam, halihazırda New York Belediye Meclisi üyesi olarak görev yapıyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.