G7 savunma bakanları: Lübnan'daki gerilim ve UNIFIL güvenliği konusunda endişeliyiz

G7 savunma bakanları: Lübnan'daki gerilim ve UNIFIL güvenliği konusunda endişeliyiz
G7 ülkeleri, Lübnan'daki olaylardan ve UNIFIL güvenliğine yönelik tehditlerden endişe duyduklarını açıkladı, Gazze'de ateşkes ve insani yardım akışının artırılması gerektiğini vurguladı.

G7 ülkelerinin savunma bakanları, Napoli'de gerçekleştirilen toplantının ardından ortak bir bildiri yayımladı. Toplantıya ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya'nın savunma bakanlarının yanı sıra NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de katıldı.

Bildiride, Gazze'de derhal ateşkes yapılması, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardım akışının artırılması gerektiği ifade edildi. Gazze'deki insani krizin önlenmesi için siyasi sürecin başlatılması gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

LÜBNAN'DA ARTAN ŞİDDET

Bildiride, Lübnan'daki son olaylardan ve gerilimin artma riskinden duyulan endişelere dikkat çekildi. UNIFIL güvenliğine yönelik tehditlerin ciddiyetine değinilerek, barış güçlerinin korunmasının tüm tarafların sorumluluğu olduğu belirtildi. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının uygulanması ve diplomatik çözüm çağrısı yapıldı.

G7, İran'ın İsrail'e yönelik askeri saldırılarını, Husilerin deniz taşımacılığına yönelik saldırılarını kınadı. Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında, Kiev'e olan desteklerinin sürdüğü vurgulandı. Çin ve Kuzey Kore'nin Rusya ile askeri işbirliğinden duyulan endişe dile getirildi. G7, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın sağlanmasının önemini bir kez daha vurguladı.

AFRİKA İLE OLAN ORTAKLIK İLİŞKİLERİ

Bildiride, Afrika'nın ortaklık ve kalkınma açısından büyük potansiyele sahip olduğu ifade edilerek, bu bölgeye yönelik ortak kalkınma gündemine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.