Hafriyatçılardan İBB'ye protesto

Hafriyatçılardan İBB'ye protesto
İstanbul'un Anadolu Yakası'nda faaliyet gösteren hafriyat sektörü temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) "Hafriyat Taşıma Kabul Belgesi" uygulamasını iptal etmesine tepki göstererek protesto düzenledi.

İstanbul Hafriyatçılar Federasyonu'na (İSHAF) bağlı derneklere üye hafriyatçılar, İBB Çevre Koruma Müdürlüğü'nün Kartal'daki ek hizmet binası önünde toplandı. Yüzlerce hafriyat kamyonunun konvoy oluşturduğu gösteri sırasında, trafikte ciddi yoğunluk yaşandı. Klakson sesleri arasında ilerleyen konvoydaki kamyonlara "Yetersiz döküm sahası kriz demektir", "Gebze döküm sahalarına izin verin" ve "Sorun çıkarmayın, çözüm üretin" yazılı afişler asıldı.

"BU KARAR MESLEKTAŞLARIMIZI ZORA SOKUYOR"

İSHAF Başkanı Zekeriya Turan, protesto sırasında yaptığı açıklamada, Anadolu Yakası'ndaki hafriyat döküm alanlarının yetersiz olduğunu ve bu sorunun yıllardır devam ettiğini belirtti. Geçmişte bu problemi çözmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandığını hatırlatan Turan, "Bu protokol sayesinde Anadolu Yakası'ndan Gebze'ye hafriyat dökümü yapılabiliyordu. Ancak İBB, artık kendi döküm alanlarının yeterli olduğunu öne sürerek bu uygulamayı sona erdirdi. Bu karar, süreleri dolmamış hafriyat taşıma belgelerinin iptal edilmesiyle sektörü ciddi anlamda zora soktu" dedi.

"HAFRİYAT KAMYONLARI TRAFİK RİSKİNİ ARTIRIYOR"

Turan, İBB'nin Anadolu Yakası'ndaki hafriyatçıları Şile'nin Sahilköy Mahallesi'nde bulunan döküm sahasına yönlendirdiğini belirterek, "Bu bölgeye gidecek olan 5 bin damperli kamyon var. Trafik sıkışıklığı, artan kaza riski ve akaryakıt maliyetleriyle bu uygulama meslektaşlarımızı ekonomik ve lojistik anlamda zorlayacak. Olası bir Marmara depremine karşı kentsel dönüşüm çalışmalarının aksamasına da yol açabilir" ifadelerini kullandı.

"BU KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Hafriyat yönetmeliklerinin İBB tarafından denetlendiğini hatırlatan Turan, "Yetkililerden bu kararı tekrar düşünmelerini rica ediyoruz. Sadece İBB değil, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı gibi ilgili kurumların da bu soruna el atmasını istiyoruz. Konu siyaset üstü bir meseledir ve meslektaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için acil çözüm gerekmektedir" diye konuştu.

"ŞOFÖRLERİMİZ YARIŞ ATI GİBİ ÇALIŞTIRILIYOR"

Turan, Anadolu Yakası'nda hafriyat taşımacılığı için belirlenen saatlerin oldukça kısıtlı olduğunu vurgulayarak, "Sabah 10.00 ile akşam 16.00 arasındaki saatlerde çalışabiliyoruz. Eğer döküm sahaları uzak mesafelere taşınırsa, şoförlerimiz adeta yarış atına dönüşür. Hem trafik yoğunluğu hem de iş güvenliği açısından ciddi tehlikeler söz konusu" dedi.

Hafriyat Cezaları 3 Milyon TL'ye Kadar Çıkabiliyor

Turan, İBB Çevre Koruma Birimi tarafından kesilen hafriyat cezalarının 100 bin ile 3 milyon TL arasında değiştiğini belirterek, "Bu cezalar, zaten zorluklarla boğuşan sektörün üzerindeki yükü daha da artırıyor. Mağduriyetimizin giderilmesi için yetkililerden hızlı bir çözüm bekliyoruz" dedi.

BELGE İPTALİ 1 MART’TA YÜRÜLÜĞE GİRDİ

Protestonun temel nedenlerinden biri olan "Hafriyat Taşıma Kabul Belgesi"nin iptal kararının, 1 Mart itibarıyla yürürlüğe girdiği bildirildi. Hafriyatçılar, bu kararın sektörde ciddi mağduriyet yarattığını ve belediyenin bu konuda yeni bir döküm sahası belirleyene kadar belge iptallerinin durdurulmasını talep ediyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.