İPA Başkanı Buğra Gökce açıkladı: "Türkiye, İİT ülkeleri arasında gıda enflasyonunda zirvede"

İPA Başkanı Buğra Gökce açıkladı: "Türkiye, İİT ülkeleri arasında gıda enflasyonunda zirvede"
İPA Başkanı Buğra Gökce, Türkiye'nin İİT üyesi ülkeler arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke olduğunu belirtti. Yüzde 41,7'ye ulaşan oranla küresel eğilimin tersine hareket eden Türkiye’de, vatandaşların temel gıdaya erişimi giderek zorlaşıyor.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke olduğunu açıkladı. Türkiye’de gıda enflasyonunun yüzde 41,7’ye ulaştığını belirten Gökce, "Halkımızın geniş kesimi bu enflasyondan çok daha yüksek rakamlara maruz kalıyor" ifadelerini kullandı.

Gökce, dünya genelinde gıda fiyatlarının düşmesine rağmen Türkiye’de keskin bir artış yaşandığını ve bunun ekonomi politikaları, Türk lirasındaki değer kaybı ve yüksek enflasyonla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’Yİ İRAN VE NİJERYA TAKİP EDİYOR

Türkiye’den sonra en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler sırasıyla yüzde 27,3 ile İran, yüzde 26 ile Nijerya, yüzde 21,8 ile Filistin ve yüzde 20,8 ile Lübnan oldu.

Buna karşın Bangladeş (yüzde 10,7), Togo (yüzde 9,1), Burkina Faso (yüzde 8,9) ve Kamerun (yüzde 7,3) gibi ülkelerde gıda enflasyonu görece düşük seyretti. Hatta Uganda’da gıda fiyatları sadece yüzde 0,6 oranında artarken, Afganistan’da yüzde 3, Pakistan’da ise yüzde 3,1 oranında geriledi.

DÜNYA GENELİNDE GIDA FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi, Aralık ayında 2,1 puan düşerek 124,9 seviyesine indi. Bu rakam, küresel olarak Ağustos 2008 fiyat seviyesine denk geliyor. Ancak Türkiye, bu düşüş trendinin tersine gıda fiyatlarında artış yaşamaya devam ediyor.

"KÖTÜ YÖNETİM, TEMEL GIDAYA ERİŞİMİ ZORLAŞTIRIYOR"

Gıda fiyatlarındaki sert yükselişin halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini belirten Buğra Gökce, “Ne yazık ki yüksek gıda enflasyonu nedeniyle vatandaşlarımız rahatça ne sahura kalkabiliyor ne de iftarını yapabiliyor. Ekonomideki kötü yönetim, halkın temel gıdaya erişimini giderek daha güç hale getiriyor” dedi.

Türkiye’de enflasyonun İİT ülkeleriyle kıyaslandığında marjinal şekilde ayrıştığını ifade eden Gökce, bu durumun temel sebebinin ekonomi politikaları, Türk lirasındaki değer kaybı ve genel yoksullaşma olduğunu vurguladı.

Kaynak:En İyi Haberler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.