İPA Başkanı Gökce açıkladı: "Türkiye, İslam ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke!"

İPA Başkanı Gökce açıkladı: "Türkiye, İslam ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke!"
İPA Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’de gıda enflasyonunun yüzde 41,76 ile İslam ülkeleri arasında zirvede olduğunu açıkladı. Filistin’deki gıda enflasyonunun bile neredeyse yarısı kadar olduğuna dikkat çeken Gökce, vatandaşın yaşadığı sıkıntılara değindi.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’nin İslam ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke olduğunu açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılı Ocak ayında Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu yüzde 41,76 seviyesine ulaştı.

Gökce, savaşın yıktığı Filistin’de bile gıda enflasyonunun yüzde 21,86 olduğunu belirterek, Türkiye’de artan fiyatların dar gelirli vatandaşları daha da zor duruma soktuğunu ifade etti.

DİĞER İSLAM ÜLKELERİNDEKİ GIDA ENFLASYONU

Türkiye, İslam ülkeleri arasında gıda fiyatlarının en fazla arttığı ülke olurken, diğer ülkelerde durum şu şekilde:

İran: %27,3

Mısır: %20,8

Suudi Arabistan: %0,8

Filistin’de 2024 Kasım ayında İsrail saldırıları nedeniyle yüzde 121’e kadar çıkan gıda enflasyonu, 2025 Ocak ayında yüzde 21,86’ya kadar geriledi. Buna rağmen Türkiye’de fiyat artışları hız kesmeden devam etti.

TÜRKİYE, DÜNYADA EN YÜKSEK ENFLASYONA SAHİP BEŞİNCİ ÜLKE

Gökce, Türkiye’nin genel enflasyon oranının yüzde 42,1 olarak açıklandığını ve bu oranla dünyanın en yüksek enflasyona sahip beşinci ülkesi olduğunu belirtti. Türkiye’nin hemen ardından Burundi, Nijerya ve İran geliyor.

Öte yandan, savaşın sürdüğü Rusya’da enflasyon yüzde 9,2, Ukrayna’da ise yüzde 12 seviyesinde bulunuyor.

GIDA ENFLASYONU DAR GELİRLİLERİ VURDU

Yüksek gıda fiyatlarının en çok dar gelirli vatandaşları etkilediğini vurgulayan Gökce, düşük gelir grubundaki vatandaşların gelirlerinin büyük bir kısmını gıdaya harcamak zorunda kaldığını ifade etti. En düşük gelir grubundaki vatandaşlar, toplam gelirin yüzde 6,3’üne sahipken, harcamalarının yüzde 36,6’sını gıdaya ayırıyor. Buna karşın, en yüksek gelir grubundaki vatandaşlar toplam gelirin yüzde 48,1’ini elinde tutarken, gıda harcamaları yalnızca yüzde 14,5 seviyesinde kalıyor.

"VATANDAŞIN MUTFAĞINDA YANGIN VAR"

Buğra Gökce, yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşın mutfağında büyük bir sıkıntı yaşandığını belirterek, Ramazan sofralarının küçüldüğünü ve halkın endişe içinde olduğunu vurguladı. Artan fiyatlar karşısında dar gelirli vatandaşların alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Gökce, ekonomik kriz nedeniyle halkın temel gıdaya ulaşmakta zorlandığını dile getirdi.

Kaynak:En İyi Haberler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.