İş yerlerindeki Mobbing'e devlet el atıyor
İş yerlerinde "mobbing" olarak adlandırılan psikolojik tacizin önlenmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Çalışanların haklarını korumayı ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlayan genelge, işveren ve yöneticilere önemli sorumluluklar yüklüyor.
PSİKOLOJİK TACİZLE MÜCADELEDE YEDİ MADDELİK YOL HARİTASI
Genelgede, ış yerlerinde kasıtlı ve sistematik olarak yapılan psikolojik tacizin önlenmesinin elzem olduğu vurgulanıyor. Bu kapsamda hazırlanan yedi maddelik düzenleme, çalışanların psikolojik tacizden korunması için somut adımlar içeriyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu ve ALO 170 gibi platformlara başvuru yapma imkanı hatırlatılarak, çalışanların hak arama yolları konusunda bilgilendirme yapılıyor.
İŞVEREN VE YÖNETİCİLERE KRİTİK GÖREVLER
Genelgeye göre, psikolojik tacizle mücadelede esas sorumluluk işveren ve yöneticilere ait. İş yerlerinde mobbing'i önlemek ve çalışanların haklarını korumak adına farkındalık artırıcı eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılması öneriliyor.
Ayrıca, iş yerlerinde yürütülecek soruşturmalarda çalışanların özel hayatlarının korunması konusunda hassas davranılması gerektiği belirtiliyor.
PSİKOLOJİK TACİZLE MÜCADELE KURULU YENİDEN YAPILANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" da genelge kapsamında yeniden yapılandırıldı. Kurul, ulusal düzeyde politikalar belirleyecek, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini koordine edecek ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yüretecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.