İstanbul’da deprem risk haritası güncellendi: İşte en tehlikeli ilçeler

İstanbul’da deprem risk haritası güncellendi: İşte en tehlikeli ilçeler
İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından kentteki riskli bölgeler yeniden gündeme geldi. Avrupa ve Anadolu Yakası’nda bazı ilçeler birinci derece risk grubunda yer alıyor.

İstanbul açıklarında meydana gelen ve 6.2 büyüklüğünde ölçülen depremin ardından, megakentteki deprem riski bir kez daha tartışılmaya başlandı. Uzmanların ve resmi kurumların hazırladığı haritalar, Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki tehlike seviyelerini netleştiriyor.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ İLÇELER NETLEŞTİ

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Kumburgaz koluna yakınlığı sebebiyle, İstanbul’un bazı ilçeleri birinci derece risk grubunda değerlendiriliyor. Avrupa Yakası'nda Avcılar, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Fatih öne çıkarken, Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli ve Adalar riskin en yüksek olduğu ilçeler arasında gösteriliyor. Bu ilçelerde zemin yapısının yumuşak olması ve fay hatlarına olan yakınlık, deprem tehlikesini artırıyor.

UZMAN UYARISI: “SAHİL ŞERİTLERİNE DİKKAT”

Yer bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ilçeler genelinde yapılan değerlendirmelerin yanıltıcı olabileceğini belirterek, parsel bazlı zemin incelemesinin önemine dikkat çekti. Ersoy, özellikle sahil bölgelerinin ciddi tehlike altında olduğunu vurgulayarak, “Maltepe, Kartal, Pendik ve Sultanbeyli’nin sahil kesimleri daha zayıf zemin yapısına sahip ve bu da riski artırıyor” dedi.

ZEMİN YAPISI EN ZAYIF İLÇELER AÇIKLANDI

AFAD ve uzmanların yaptığı analizlere göre, zemin yapısı itibarıyla en riskli ilçeler şu şekilde sıralanıyor:

Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören ve Esenyurt. Bu bölgelerde yapıların depreme karşı daha hassas olduğu bildirildi.

İSTANBUL BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ Mİ?

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan İstanbul, hem ikinci derece hem de bazı bölgelerde birinci derece deprem kuşağında yer alıyor. Uzmanlar, yapı stokunun yenilenmesi, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve bireysel önlemlerin artırılması gerektiğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.