Kandilli’den Silivri depremiyle ilgili ön rapor: Şiddet derecesi korkuttu!
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin ön değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, depremin sığ odaklı olduğu, tsunami uyarısı yapıldığı ve deniz seviyelerinde değişiklikler gözlemlendiği belirtildi.
TSUNAMİ UYARISI 6 DAKİKA İÇİNDE YAPILDI
KRDAE, depremden yalnızca 6 dakika sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile diğer yetkili kurumlara tsunami uyarısı gönderdiğini açıkladı. Marmara Denizi’ndeki istasyonlarda 2 ila 6 santimetrelik deniz seviyesi farklılıkları kaydedildi. Uyarı, saat 16.53’te tehlikenin geçtiği bilgisiyle kaldırıldı.
DEPREM MERKEZİNDE HİSSEDİLEN ŞİDDET: VIII (8)
Raporda, depremin merkez üssünün Marmara Denizi’nde 40.8327°K enlem ve 28.2267°D boylamında, 15.2 km derinlikte olduğu kaydedildi. KRDAE’nin hazırladığı şiddet haritasına göre, Silivri’de hissedilen şiddet derecesi VIII olarak belirlendi. Bu, “çok kuvvetli” bir sarsıntıya karşılık geliyor.
TARİHSEL FAY GEÇMİŞİ: 1509, 1766, 1999 DEPREMLERİ
Kandilli’nin değerlendirmesinde, İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun batı segmenti üzerinde bulunduğu ve bu hattın tarih boyunca büyük yıkımlar yarattığı vurgulandı. Özellikle 1509, 1766 ve 1999 depremleri örnek gösterildi.
FAY TİPİ: DOĞRULTU ATIMLI
Moment tensör ters çözüm yöntemine göre, depremin doğrultu atımlı bir faylanma sonucu oluştuğu ve fayın 13 km derinlikte kırıldığı tespit edildi.
KIYI HALKINA UYARI: TSUNAMİ BELİRTİLERİNİ CİDDİYE ALIN
Kandilli Rasathanesi, kıyı bölgelerde yaşayan vatandaşları uyararak, deniz suyunun aniden çekilmesi durumunda hemen yüksek bölgelere çıkılması gerektiğini belirtti. Açık denizde bulunanların ise karaya yönelmek yerine açıkta kalmalarının daha güvenli olacağı aktarıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.