Kutlu: Et krizi en az altı yıl daha sürecek

Kutlu: Et krizi en az altı yıl daha sürecek
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe teklifine göre kırmızı et üretimi 2026’da ancak 2023’teki düzeye ulaşabilecek. İthalata dayalı politikaları önümüzdeki yıllarda da sürecek. Tarım Yazarı Kutlu, “2030’a kadar ithalat devam edecek” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na ilişkin 2025 bütçe teklifi, kırmızı et üretiminde yaşanan krizin de itirafı oldu. Bakanlığın bütçe teklifinde 2024 başı için kırmızı et üretiminde beklenen yüzde 5,5'lik düşüşün yıl sonunda yüzde 14,38 olacağı tahmin edildi.

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, kırmızı et üretiminin yıllarca toparlanamayacağı bakanlığın beklentilerine yansıdı. Bakanlık gelecek yıl kırmızı et üretiminin 2 milyon 41 bin ton olmasını bekliyor.

BAKANLIĞIN İTHALATA DAYALI POLİTİKALARI DEVAM EDECEK

Bakanlığın bütçe teklifine göre kırmızı et üretimi 2026 yılında ancak 2023 yılındaki düzeye ulaşabilecek, ithalata dayalı tarım ve hayvancılık politikaları önümüzdeki yıllarda da sürecek.

Tarım yazarı Gazi Kutlu, 2010'dan bu yana devam eden kırmızı et üretim krizinin, en az altı yıl daha süreceğine vurgu yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024-2028 Stratejik Planı’na göre 2023 yılı için kırmızı et üretiminin 1 milyon 830 bin ton olarak öngörüldüğünü hatırlatan Kutlu, “TÜİK verilerine göre 2 milyon 384 bin ton üretim gerçekleşti ve aradaki fark canlı hayvan ve et ithalatı ile kapatıldı. 2024'te kırmızı et üretimi bakanlık tarafından 1 milyon 730 bin ton olarak tahmin edilirken 2025 Bütçe Gerekçesi’nde bu yıl kırmızı et üretim miktarının 2 milyon 41 bin ton olması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

"SORUN DAHA DA BÜYÜYECEK"

Öte yandan, Türkiye’nin iç nüfusu artarken turist ve sığınmacıların et tüketimine olan talebi artırmasının, et üretiminin daha da yetersiz kalmasına yol açacağını belirten Kutlu, “Besici ve tüketicinin, en az 2030 yılına kadar canlı hayvan ve et ithalatının süreceğini bilmesi gerekiyor” dedi.

İthalat yoluyla et fiyatları baskılanmaya çalışılsa da besicilerin üretime devam edip etmeyeceğinin belirsiz olduğuna vurgu yapan Kutlu, “Tüketiciler ise ithal ete rağmen ucuz etle buluşamazken et üretimindeki bu durağanlık, gelecek yıllarda daha büyük sorunların kapıda olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.