Liselerde yeni dönem başladı! MEB yönetmeliği değişti
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle birlikte öğretmen ve yönetici eğitimlerinden devamsızlık kurallarına kadar birçok alanda yeni kurallar yürürlüğe girdi.
ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERE EĞİTİM ZORUNLULUĞU
Yeni yönetmeliğe göre, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan liselerde görev yapacak öğretmen ve yöneticilere eğitim şartı getirildi. Bu kurumlara atanan eğitimciler, Milli Eğitim Akademisi’nde Bakanlık tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmak zorunda olacak. Ayrıca, merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenmesi ve değerlendirilmesi süreçleri için il ve Bakanlık düzeyinde komisyonlar kurulacak.
DEVAMSIZLIK KURALLARI DEĞİŞTİ
Yönetmelikte devamsızlıkla ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrencilerin, bir sonraki eğitim-öğretim yılında bir işletme ile sözleşme yapmaları koşuluyla okula devam edebilecekleri belirtildi.
BEDEN EĞİTİMİ İÇİN RAPOR ŞARTI
Beden eğitimi derslerinde etkinliklere katılamayacak durumda olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için rapor alma zorunluluğu getirildi. Bu raporu ibraz etmeyen öğrencilerin devamsız sayılacağı açıklandı.
DİPLOMA YERİNE ÖĞRENİM BELGESİ VERİLECEK
Diplomasını kaybeden veya kullanılamayacak duruma getiren öğrencilere yönelik düzenleme de değişti. Buna göre, artık kayıp ya da yıpranma durumunda yeni diploma düzenlenmeyecek. Bunun yerine, öğrenim durumunu gösteren resmi bir belge verilecek.
YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERE YENİ KAYIT DÜZENİ
Yönetmelikte yabancı uyruklu öğrenciler için de düzenlemeler yapıldı. Buna göre, bu öğrencilerin en geç ekim ayı sonuna kadar kayıt yaptırmaları gerekiyor. Belirlenen tarihe kadar kayıt işlemlerini tamamlayanlar, diploma almaya hak kazanacak.
HİZMET İÇİ EĞİTİM ZORUNLULUĞU
Yabancı dil öğretmenlerine yönelik hizmet içi eğitimler de zorunlu hale getirildi. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek bu eğitimler, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmayı hedefliyor.
DİSİPLİN VE SINAV DÜZENİ YENİLENDİ
Öğrencilerin eğitim ortamında olumsuz davranışlardan korunması için okul yönetimleri ve veliler arasında iş birliği yapılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Türk Dili ve Edebiyatı ile Yabancı Dil derslerinde yapılacak sorumluluk sınavlarının yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı şekilde gerçekleştirileceği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.