MHP'den şaşırtan Mahir Polat açıklaması

MHP'den şaşırtan Mahir Polat açıklaması
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, İBB soruşturması kapsamında tutuklanan ve cezaevinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Mahir Polat hakkında dikkat çeken bir açıklama yaptı. Yıldız, "Yaşam hakkı tüm hakların önündedir" dedi.

İBB Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ile birlikte tutuklanan 50 kişi arasında yer alan İBB Genel Sekreteri Mahir Polat, geçtiğimiz günlerde ciddi şekilde rahatsızlanarak cezaevinden hastaneye kaldırılmıştı. Bu gelişme kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yayımladığı bayram mesajında, "Kimin suçlu olup kimin suçsuz olduğu derhal tefrik ve temin edilmelidir. Hukuk herkese lazımdır" diyerek sürece dair değerlendirmelerde bulunmuştu.

"DÜŞMAN CEZA HUKUKU YOKTUR"

MHP Genel Başkan YardımcısıFeti Yıldız, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, suçluluğu kesinleşmeyen herkesin masum kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

Ceza muhakemesi, suça konu fiilin işlenip işlenmediği, işlenmişse failin kim olduğu ve faille eylem arasındaki bağın ne olduğunun tereddüde yer bırakmayacak şekilde tespit edilerek eyleme uygun hangi yaptırımın uygulanacağı sorularının cevaplandığı ve bu surette maddi gerçekliğe ulaşmanın hedeflendiği uzun ince bir yoldur. Son aylarda en çok duyduğumuz şey, masumiyet karinesi ve düşman ceza hukuku terimleridir. Anayasa 38/4’e göre suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılmaz. Söz konusu düzenleme bir karineyi ifade eder. Karine aslında Ceza Muhakemesine yabancıdır. Ceza Muhakemesiyle çelişmeyen ilke şüpheden sanık yararlanır ilkesidir.

Çoğu koruma tedbirinin özellikle kamu menfaati amacıyla hürriyeti kısıtlamanın, tutuklama koruma tedbirinin masumiyet karinesi ile ne ölçüde bağdaştığı aslında akademik bir tartışma konusudur. Ceza Yargılamasında “ölçülülük” ilkesi ayaklar altında kalmıyorsa, mutlak zorunluluk yoksa, tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir. Tutuklulara Düşman Ceza Hukukunun uygulandığı iddiası iğrenç bir iftiradan ibarettir. Türkiye’de düşman ceza hukuku yoktur. Yeri gelmişken bir kez daha dile getirelim…. Hayati tehlikesi bulunan tutuklunun tedavisinin yapılması yasal bir zorunluluktur. İnfaz daha sonra yapılabilir. Yaşam hakkı tüm hakların önündedir.

ekran-goruntusu-2025-03-29-141822.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.