Nasuh Mahruki: Kitlesel afetlerde devlet, ilk 72 saat her yere yetişemeyebilir
Profesyonel dağcı ve yazar Nasuh Mahruki, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "deprem" konulu etkinliğe katıldı. Mahruki, arama kurtarma çalışmalarında zaman yönetiminin kritik önem taşıdığına dikkat çekerek, özellikle ilk 72 saatin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
"BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKABİLMELİYİZ"
Deprem çantasının her an hazır olması gerektiğine işaret eden Mahruki, "Kitlesel afetlerde profesyonel ekiplerin her enkaza ulaşabilmesi 72 saat ya da daha fazla sürebilir. İlk 72 saat boyunca devlet yetişemeyebilir. Bu nedenle kendi başımızın çaresine bakmamız gerekebilir" dedi.
"DEPREM KADAR HIZLI OLMALIYIZ"
İlk 72 saat için yiyecek, su, el feneri ve kronik hastalar için ilaç gibi temel ihtiyaçların deprem çantasında mutlaka bulundurulması gerektiğini söyleyen Mahruki, 17 Ağustos depreminin 45 saniye sürdüğünü hatırlatarak, "Depremi hissettiğiniz anda, önceden belirlediğiniz en güvenli alana geçip vücudunuzu küçülterek 'Yat-Kapan-Tutun' ya da 'Çök-Kapan-Tutun' pozisyonu almanız gerekiyor" uyarısında bulundu.
"SAĞLAM EŞYALARIN YANINA SIĞINMALIYIZ"
Deprem sırasında yatarken yakalanılması durumunda alınacak önlemlerle ilgili de konuşan Mahruki, "Bir saniye içinde kendinizi yana atabilirsiniz. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi sağlam eşyaların yanına sığınıp beklemek gerekiyor" dedi.
"DEPREM ANINDA NEREDE İSEK ORADA KALMALIYIZ"
Depreme psikolojik olarak da hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Mahruki, "Yatak odasından salona koşmak gibi hareketlerden kaçınılmalı. Deprem anında merdiven, balkon ve camlardan uzak durulması büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.