Prof. Dr. Cenk Yaltırak’tan deprem uyarısı: Kilit hâlâ yerinde duruyor!

Prof. Dr. Cenk Yaltırak’tan deprem uyarısı: Kilit hâlâ yerinde duruyor!
Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin büyük Marmara depremine işaret etmediğini, ancak riskin hala devam ettiğini belirtti. Yaltırak, bilimsel verilere dayalı önlemlerin önemine vurgu yaptı.

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara’daki büyük depremin habercisi olmadı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu depremin, Marmara Denizi'nde kırılmayı bekleyen ana fay segmentine herhangi bir etkisi olmadığını açıkladı. Yaltırak, “Kilitte hâlâ yerinde duruyor” diyerek, büyük depremin olasılığının devam ettiğini belirtti.

MARMARA’NIN 1500 YILLIK DEPREM TARİHİ

Prof. Dr. Yaltırak, Marmara Denizi’nin 1500 yıllık sismik tarihinde en az 38 büyük depremin kaydedildiğini ve bu depremlerin kıyı şehirlerinde büyük yıkım ve can kaybına yol açtığını belirtti. “Bugün göremediğimiz pek çok antik kent —Gemlik, Bandırma, Mudanya gibi— bu depremlerle tarihten silinmiş” dedi.

"BÜYÜK DEPREM HÂLÂ RİSKLİ"

Prof. Yaltırak, 6.2 büyüklüğündeki depremin, Marmara’daki büyük depremin öncüsü ya da erteliyicisi olmadığını ifade etti. Yaltırak, “Bu bir orta büyüklükte depremdi. Kilit hâlâ yerinde duruyor” diyerek, büyük depremin potansiyelinin değişmediğini vurguladı.

"DEPREM YÖNETMELİKLERİ YETERSİZ"

Türkiye'deki mevcut deprem yönetmeliklerinin eski verilere dayandığını belirten Yaltırak, bu haritaların güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul’daki kentsel dönüşüm politikalarını eleştirerek, en büyük riskin olduğu bölgelerin göz ardı edildiğini belirtti. Yaltırak, bu bölgelerin gelişim dışı bırakılmasının kamu kaynaklarının israfı olduğuna dikkat çekti.

BİLİMSEL VERİLERE DAYALI KARARLAR

Yaltırak, bilimsel uyarıların popülizme kurban gittiğini ve halkın doğru bilgiye ulaşmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, deprem hazırlıkları konusunda bireylere de sorumluluk düşmesi gerektiğini belirterek, binalar için uzman kontrolü talep etti. Yaltırak, “Nasıl ki bir sağlık kontrolüne gidip tahlil yaptırıyorsanız, binanız için de bunu yapın” dedi.

"PANİK YAPMAMAK GEREKİYOR"

Son olarak, deprem konusunda panik yapmamak gerektiğini belirten Yaltırak, hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Yaltırak, “Bilimsel verilerle hareket etmeliyiz, WhatsApp mesajlarıyla değil” diyerek, paniğin riski artıracağını vurguladı.

Kaynak:KARAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.