Trakya'nın altı doğal gaz kaynıyor: Çalışmalara hız verildi

Trakya'nın altı doğal gaz kaynıyor: Çalışmalara hız verildi
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde devam eden doğal gaz arama çalışmalarıyla birlikte, Trakya Havzası’nda derin rezervler ve kaya gazı potansiyelinin değerlendirilmesi için yeni adımlar atılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin desteklediği çalışmalar doğrultusunda, TPAO’nun ardından özel sektör de bölgedeki doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerine ağırlık veriyor. Bu kapsamda, TBNG firması günlük 1 milyon 500 bin metreküp kapasiteli işletme tesisi ve 1650 kilometrekareyi aşan bir alanı kapsayan 17 lisansla faaliyetlerini sürdürüyor. Şirket, 40 yılda bölgede 430’dan fazla kuyu açarken toplamda 3,5 milyar metreküplük bir üretime imza attı. Bugün Tekirdağ ve Silivri’deki 90 kuyudan günlük 200 bin metreküp doğal gaz çıkarılıyor ve bu üretim 60 sanayi tesisine ulaştırılıyor.

TBNG, GÜNLÜK 20 BİN METREKÜP YENİ ÜRETİM HEDEFLİYOR

TBNG CEO’su Sinan Furat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2025 yılı sondaj programlarının üçüncü lokasyonu olan TDR-24’te sondaja başladıklarını belirtti. Furat, "Burada bin 300 metre derinlikten günlük 20 bin metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu miktar yaklaşık 8-9 bin konutun gaz ihtiyacına denk geliyor. Hali hazırda 200 bin metreküplük günlük üretimimizle yaklaşık 80 bin konutun ihtiyacını karşılıyoruz. 2025 sondaj programımız dört kuyudan oluşuyor ve TDR-24’ün ardından dördüncü kuyumuza geçeceğiz. Trakya’da 40 yıldır doğal gaz üretiyoruz ve şu ana kadar 500’ün üzerinde kuyu açtık. Ülkemizin yıllık doğal gaz ihtiyacının karşılanmasında hem özel sektörün hem de TPAO'nun yaptığı yerli üretimler büyük önem taşıyor. Trakya, Avrupa’ya geçiş güzergahı üzerinde bulunması ve petrol boru hatlarının geçtiği bir bölge olması açısından stratejik bir öneme sahip. Yerli doğal gaz üretimimizi artırmak için çalışmalarımıza Süleymanpaşa ilçesinin Karadeniz Mahallesi'nde devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.

HEDEF: YILLIK ÜRETİMİ 100 MİLYON METREKÜPE YÜKSELTMEK

TBNG Teknik Müdürü Gürkan Karakaya ise bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üçüncü kuyunun sondajına başlandığını dile getiren Karakaya, "2025 yılı sondaj programımız kapsamında bu yıl dört kuyu açmayı planlıyoruz. Üçüncü kuyuyu tamamladıktan sonra dördüncü kuyunun çalışmalarına başlayacağız. Hedefimiz yıllık üretimi 80 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe çıkarmak. Bu kuyu özelinde ise günlük 20 bin metreküp üretim öngörüyoruz. Beklenen rezerv büyüklüğünün 10 ila 15 milyon metreküp arasında olmasını bekliyoruz," dedi. Karakaya, Trakya'nın gaz potansiyeli açısından son derece verimli bir bölge olduğuna vurgu yaparak, en uygun sondaj noktalarının değerlendirildiğini, sondajların hem sığ hem de derin hedefleri kapsayacak şekilde planlandığını aktardı. Trakya’da derin rezervlerde ciddi potansiyel olduğuna inandıklarını belirten Karakaya, derin hedeflere yönelik sondajların rezervlerde artış sağlayacağını kaydetti.

TRAKYA'DA DERİN REZERV VE KAYA GAZI ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLDİ

Karakaya, açıklamalarını sürdürerek, yalnızca kendi lisansları altında değil, TPAO’nun lisanslarında da önemli derin rezerv hedeflerinin bulunduğuna dikkat çekti. TPAO'nun uluslararası bir Amerikan şirketi ile ortak çalışmaları neticesinde Trakya’daki derin rezerv potansiyelinin araştırıldığını belirten Karakaya, bu çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bölgedeki tüm oyuncuların, yeni teknolojilerle birlikte derin hedeflere daha hızlı ulaşabileceğini ifade eden Karakaya, kaya gazı rezervuarlarının da üretime kazandırılması için yoğun teknik çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Kaya gazının derinlerde bulunmasının sondajı zorlaştırdığını, ancak gelişen ekipman ve teknolojiler sayesinde bu zorlukların aşılabildiğini belirten Karakaya, ilerleyen dönemde somut gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.