Türkiye fındıkları için alarm çanları çalıyor: Ciddi risk tespit edildi

Türkiye fındıkları için alarm çanları çalıyor: Ciddi risk tespit edildi
Türkiye’nin fındık ihracatında büyük bir tehlike ortaya çıktı.

Gerçek Gündem'den Gülsüm Alpkıray'ın haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Hollanda'ya gönderilen fındıklarda insan sağlığına zararlı Tenuazonik Asit (TEA) bulunduğunu bildirdi. Fındıklar, "ciddi riskli" olarak sınıflandırıldı.

Son yıllarda Türkiye'deki gıda güvenliği sorunları, taklit ve tağşiş olaylarıyla sıkça gündeme gelmeye devam ederken, yurt dışına yapılan ihracatlarda da tehlikeli maddeler tespit ediliyor. AB’nin uyarısı, Türk tarım ürünlerinde kalite denetimlerinin daha sıkı hale getirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

TENUAZONİK ASİT (TEA) NEDİR?

Tenuazonik Asit, bazı küf türleri tarafından üretilen ve gıdalarda, özellikle tahıllar, fındık ve meyvelerde görülebilen toksik bir bileşiktir. Protein sentezini engelleyerek hücresel işlevleri bozabilir, karaciğer ve böbrekler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatabilen TEA, bazı araştırmalara göre DNA’yı değiştirebilen mutajenik etkilere de sahiptir.

Gıda güvenliğine dair artan bu endişe, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında daha dikkatli denetimlerin gerekliliğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.