AYM'den kritik karar: Hâkim ve savcı yardımcılığı kadroları iptal edildi
Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılan ve hâkim ile savcı yardımcılığı kadrolarının ihdas edilmesini öngören Kararname'yi iptal etti. Yüksek Mahkeme, mesleğe girişten itibaren hâkim ve savcıların tüm süreçlerinin, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı ilkeleri doğrultusunda kanunla düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. İptal kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
CHP, "Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Kadro İhdas Edilmesi ile Bazı Kadroların İptal Edilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nin 1. maddesinin 1. fıkrası ve eki cetvelde yer alan düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, yapılan inceleme sonucunda Adalet Bakanlığı'na ilişkin hâkim ve savcı yardımcısı kadrolarına dair hükümleri iptal etti.
ANAYASA'YA AYKIRI BULUNDU
Resmî Gazete'de yayımlanan kararda, Anayasa Mahkemesi, hâkim ve savcı yardımcılarının mahkemelerde ve Cumhuriyet Başsavcılıklarında görev ve yetkilerinin ilgili kanunlarla belirlendiğini hatırlattı. Anayasa'nın 140. maddesine göre, hâkim ve savcıların niteliklerinin, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı ilkelerine uygun olarak kanunla düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
Kararda ayrıca, hâkimlik ve savcılık mesleğine girişten itibaren tüm sürecin anayasal güvence altına alınmasının şart olduğu ifade edildi. Daha önceki kararlarında da benzer görüşleri dile getiren AYM, mesleğe kabul, adaylık ve yetkilendirme dönemlerinin tamamının kanunla düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
KARAR NE ANLAMA GELİYOR?
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, hâkim ve savcı yardımcılığı kadrolarının yasal düzenleme gerektirdiğini ortaya koyuyor. Bu karar, yürürlüğe girdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan düzenlemelerin yürürlükten kalkacağı anlamına geliyor. Adalet Bakanlığı'nın yeni bir düzenleme yapması halinde, bu sürecin kanun yoluyla gerçekleştirilmesi gerekecek.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe girmesi, ilgili kurumlara yeni bir yasal düzenleme yapma fırsatı tanıyor. Bu süre içerisinde, TBMM tarafından yeni bir kanuni düzenleme yapılmazsa, hâkim ve savcı yardımcılığı statüsü iptal edilmiş olacak.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.