Bakan Tunç'un "Umut hakkı" açıklamasına DEM Parti'den ilk tepki: Nerede durduğunu bir zahmet netleştirsin
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.
Bakırhan, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın silah bırakma ve fesih çağrısı ile ilgili, "Ankara doğru okumalıdır, iyi okumalıdır. Bu çağrıya verilen destekleri de iyi anlamalıdır. Çünkü bu çağrıya milyonların vermiş olduğu destek aynı zaman bu ülkenin demokratikleşmesini, özgürleşmesini inşallah bu Ramazan ayında beraberinde getirecektir" dedi.
"ÖZGÜRLÜK NEVROZ’UNU BÜYÜK BİR COŞKU VE ŞEVKLE KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Nevruzu kutlayarak, "Barış ve özgürlük” isteğini dile getiren DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Önümüzdeki günlerde de Van’dan Amed’e, İzmir’den İstanbul’a kadar her yerde yine özgürlük Nevroz’unu büyük bir coşku ve şevkle kutlamaya devam edeceğiz. Çünkü bu Nevroz, milyonlarca Kürdün aslında dünya âleme ‘Em li vir in’ deme Nevrozu’dur. Milyonlarca Kürt, barış ve demokratik toplum çağrısının yapıldığı bu süreçte nasıl durduğunu sadece Türkiye kamuoyuna değil, dünya kamuoyuna da göstereceği bir Nevroz’dur” ifadelerini kullandı.
Konuşmasını başında yaşamını yitiren barış annesi Sakine Arat’ı hatırlatan Bakırhan, “Nevroz aslında Sakine Arat demektir. Yaşadığı tüm acılara rağmen barıştan vazgeçmedi. Az değil. İnkara karşı verilen mücadelede sakine ana 4 tane çocuğunu kaybetti. 4 canını yitirmesine rağmen rağmen onurlu bir barış mücadelesinden asla vazgeçmedi” açıklamalarında bulundu.
"BU ANAYASA KAPSAYICI OLABİLİR Mİ?”
Suriye’deki SDG-HTŞ arasındaki 8 maddelik anlaşmaya değinen Bakırhan, “Halkların statülerinin tanındığını demokratik, eşit, adil Suriye için büyük bir fırsat ortaya çıktı. Suriye’deki anlaşmaya ve türkiyede barış sürecine demokratik toplum çağrısı damgasını vurmuştur. Fakat bu mutabakata atılan imza henüz kurumadan Suriye’de halkların ve inançları görmezden gelen bir geçiş anayasası yürürlüğe girdi. Suriye geçici anayasası hazırladılar, bu Suriye’yi yeni bir karanlığa sürükleme girişimidir. 15 günde kurduğu geçicii komisyon bir taslak açıkladılar. Kürtlerle, Alevilerle, Süryanilerle, Dürzilerle görüşülmemiş... Bu anayasa kapsayıcı olabilir mi?” dedi.
"ŞİMDİ PEDAL ÇEVİRME SIRASI İKTİDARDA"
Yeni süreç hakkında konuşan Bakırhan, Öcalan'ın büyük sorumluluklar aldığını belirterek uğraşma sırasının iktidarda olduğunu şu ifadelerle anlattı:
Bu süreci barışla taçlandırmak için pedal çevirmeye devam etmeliyiz. İlk pedalı sayın Öcalan büyük bir cesaretle, büyük bir sorumlulukla yerine getirdi. Şimdi pedal çevirme sırası iktidarda, devlettedir. Hadi buyurun, çevrilen pedalı devam ettirerek bu ülkeyi barışa, özgürlüğe, huzura kavuşturalım diyoruz. Sayın Öcalan'ın çağrısı üzerine 24 saat bile geçmeden PKK kendini feshetme kararı aldı. Fesih kongresi yapılması ve sürecin en kritik eşiğinin aşılması için güvenli bir ortam lazım. Bu güvenli ortamı sağlayın. Sayın Öcalan'ın kendi partisini kuracağı kongreyi yöneteceği, katılacağı mekanizmayı bir zahmet oluşturun. Bu da pedalı çevirmenin en önemli aşamalarından birisidir."
İMRALI BAŞVURUSU YAPILDI
Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakırhan, Öcalanile İmralı'da görüşmek için heyetin başvuru yaptığını söyledi.
BAKAN TUNÇ'A TEPKİ: NEREDE DURDUĞUNU BİR ZAHMET NETLEŞTİRMESİ LAZIM
Bakırhan, ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un "umut hakkı" ve "tecrit" açıklamalarına tepki göstererek, "Sormak lazım Adalet Bakanı bu sürecin neresinde? Kimin nerede durduğunu bir zahmet netleştirmesi lazım" dedi.
Bakan Tunç’tan önemli açıklamalar: Nevruz’da görüntülü çağrı olacak mı?
Tuncer Bakırhan'ın Tunç'a yönelik tepkisi şu sözlrele dile getirdi:
"Bu konuda uluslararası mahkemelerin vermiş olduğu kararlar var. AİHM kararları var. Sanırım bu mesele Sayın Adalet Bakanı’nı aşan bir meseledir. Uluslararası evrensel hukuku uygulayacaksa, umut hakkı diye bir şey de var. Bu bizim icat ettiğimiz bir mesele değil. Çözüm, barış olacaksa, yeni demokratik bir zemin oluşturulacaksa umut hakkı da tabii ki gözden geçirilmelidir. Adalet Bakanı’na sormak lazım. Gerçekten Adalet Bakanı bu sürecin neresindedir? Bu cevap, bu sürece ne katkı sunuyor? Tecrit yokmuş… Biz inandık mı buna? 4 yıldır Sayın Öcalan avukatlarıyla, ailesiyle mi görüşüyor? Ayıptır. Kimin nerede durduğunu bir zahmet biraz netleştirmesi gerekiyor.
Bizim cephemizden, derli toplu, net, somut, bu sürece nasıl yaklaştığımızı siz basın emekçileri biliyorsunuz. Saklamadan sakınmadan her şeye yanıt olmaya çalışıyoruz. Bizim muhatabımız şimdi kim? Her gün bir AK Partili yetkiliye, Bakana cevap vermek zorunda kalmayalım. Umut hakkı vardır. Umut hakkı bir haktır. AİHM’in karar verdiği evrensel bir haktır. Ne yapacak, insanlar sonsuza kadar cezaevinde mi kalacaklar?"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.