BRICS üyeliği iddiası: Eski Büyükelçi Namık Tan 'Diplomatik intihar olur' dedi
Bloomberg'in 2 gün önce gündeme getirdiği kaynağı belirsiz habere göre Türkiye, BRICS üyeliği için resmen başvurdu. Siyaset çevrelerinde şaşkınlıkla karışılanan iddia için hükümet kaynaklarından resmî bir doğrulama gelmedi. Son olarak AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, resmen başvurulduğuna dair yorum yapmadı ancak Türkiye'nin BRICS'e üye olmak istediğini vurgulayarak, "Somut bir gelişme olursa biz onu sizle paylaşırız." dedi.
Üyelik başvurusuna ilişkin belirsizlik sürerken konunun uzmanları tüm ihtimalleri göz önünde bulundurdukları açıklamalar yapıyor. Türkiye'nin eski ABD Büyükelçisi Namık Tan bugün sosyal medyada paylaştığı yazısında, BRICS'e üyelik söylentisinin yayılmasının, gerçekten olmasından daha kötü sonuçları olacağını ifade etti. Tan'a göre BRICS üyeliği bir diplomatik intihar girişimi.
'BİR DELİ, KUYUYA TAŞ MI ATTI?'
“Bir deli kuyuya taş atmış…” diye söze gireceğiz, onu bile yapamıyoruz. Zira kuyuya gerçekten bir taş atıldı mı, atıldıysa taşı kuyuya kim attı?" diyerek sözlerine başlayan Namık Tan, "Türkiye sözde BRICS’e başvuru yapmış. Söylentisinin yayılması, gerçekten olmasından daha kötü. Rus tarafından Putin’in sözcüsü Peskov resmi üyelik başvurusundan, güçlü üyelik niyetinden söz ediyor. Kimilerine göre Dışişleri Bakanlığı’mız dahi (eğer yapıldıysa) böyle bir üyelik başvurusundan habersiz." ifadelerini kullandı.
'BAŞVURUYU AKP GENEL MERKEZİ YAPMIŞ'
Eski Rusya Ticaret Müsteşarı Aydın Sezer, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarını, "BRICS'e üyelik müracaatı yapılmışsa bunu AKP Genel Merkezi yapmış." sözleriyle değerlendirmiş ve Dışişleri Bakanlığının başvurudan habersiz olabileceğini yazmıştı.
HAKAN FİDAN'IN AB GÖRÜŞMESİNİ HATIRLATTI
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 28 Ağustos'ta, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Gymnich adı verilen gayriresmî toplantısına katıldığını hatırlatan Namık Tan, Bakan Fidan'ın toplantıda istiskale (soğuk davranışlara) maruz kaldığı için böyle bir söylentiyi çıkarmış olup olmadığını sorguladı.
'BOMBA ETKİSİ YARATIR'
BRICS'e üyeliğin Batı'da nasıl bir tepki oluşturacağını değerlendiren Tan, "Nasıl ki S-400 almanın sonucu F-35 programından atılmak, 'Mavi Vatan' diye bir sloganla yola çıkmanın sonucu da ABD’nin NATO içinde Türkiye-Yunanistan dengesinden vazgeçmesi ve Yunanistan-İsrail-Mısır-GKRY’nin hatta belki Fransa’nın da tek bir diplomatik cephede karşımıza dizilmesi olmuştu, BRICS’e üyelik başvurusu yapmanın dış politika ve ulusal güvenlik politikalarımız bakımından nasıl bir parça tesirli saatli bomba etkisi yapacağını varın siz düşünün." yorumunda bulundu.
İddia Dışişeri Bakanı Fidan tarafından bilinçli olarak yayıldıysa bu yöntemin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un hamleleriyle benzer olduğunu ifade eden Tan, "Eğer doğruysa Ankara’nın BRICS’e üyelik başvurusu yapması bir diplomatik çılgınlık, bir diplomatik intihar girişimidir. Eğer toplantıya çağrıldı ama dilediği biçimde muhatap alınmadı, sözünü dinletemedi diye dışişleri bakanı Fidan böyle bir adım attırdı yahut böyle bir adım atıldığı, atılabileceği izlenimi vermeyi diplomatik yanıt sandıysa o daha da vahimdir. MEB Tekin’in Fransız okullarıyla uğraşmasını veya propaganda ve dezenformasyon müdürü Altun’un Haniye başsağlığı mesajı kaldırıldı diye onbinlerce yurttaşımızın geçim kapısı Instagram’ı kapattırmasını çağrıştırır." dedi.
İDDİANIN KAYNAĞI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MI?
Öte yandan gazeteci Işın Eliçin, iki gün önce sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Dışişleri Bakanlığı 'Haberin kaynağı biz değiliz ama başvurunun yapıldığını ne yalanlarız ne doğrularız.' diyor." bilgisini vermişti.
'BU ŞARK KURNAZLIĞINI KİMSE YUTMAZ'
İddianın zamanlamasına dikkat çeken tecrübeli diplomat Namık Tan, "Doğu Akdeniz’e İsrail’i korumak üzere gelmiş ABD deniz görev gücüyle ortak tatbikat yapıp, neredeyse eşzamanlı olarak AKP destekli Hamas liderlerinden Halit Meşal’i İstanbul’a getirip İsrail’e intihar saldırılarını artırma çağrıları yaptırmak, AB gayrıresmi toplantısına beş yıl sonra ilk kez çağrılıp dönüşte BRICS üyeliğini gündemleştirmek gibi şark usulü kurnazlıkları kimse yutmaz. Böyle işlere, oyunlar oynamaya kalkışılırsa olan zaten elde pek kalmayan devletlerarası itibara olur. Merkez Bankası’ndaki döviz açığı bile belki belirli bir süre SWAP’larla, palyatif önlemlerle makyajlanıp taşıma suyla değirmen döndürülebilir. Ancak tüketilen diplomatik itibar ve güven kredisinin yerine geri konması çok daha güçtür." yorumunda bulundu.
TÜRKİYE NABIZ MI ÖLÇÜYOR?
Eski Rusya Ticaret Müşaviri Aydın Sezer ise sosyal medyada yaptığı değerlendirmede, Türk tarafındaki sessizliğin Batı'ya bir mesaj ya da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sabrını test etmek anlamını taşıyabileceğini ifade etti. Sezer aynı zamanda, haberin başka bir ülkenin "provokasyon" eylemi olabileceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018'de özel davetli olarak katıldığı BRICS zirvesinde, “Zirveyi Türkiye ile BRICS arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi bağlamında önemli bir fırsat olarak görüyorum." demişti.
TÜRKİYE 1999'DAN BERİ AB ADAYI
Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı atmosferinde Türkiye çoğu zaman arabulucu pozisyonunda dengeli bir siyaset izliyor. 1999'un aralık ayında Avrupa Birliği üyeliğine adaylığı resmen onaylanan Türkiye'nin BRICS'e üye olmasının ABD ve Batı cenahında nasıl bir yanıt bulacağı ise merak konusu.
BRICS ÜYELERİ EKİMDE TOPLANACAK
BRICS, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kuruldu ve 2011 yılında Güney Afrika katıldı. 1 Ocak 2024'te Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya gruba tam üye oldu. Bu yıl Rusya'nın başkanlık edeceği oluşumun üyeleri, 22-24 Ekim'de Kazan'daki zirvede bir araya gelecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.