Deprem uzmanından kritik uyarı: Marmara'da tehlike bitmedi!
İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından konuşan İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Kumburgaz fay hattının hâlâ kırılma eşiğinde olduğunu ve ana kırılma gerçekleşene kadar bu bölgede sismik hareketliliğin süreceğini ifade etti.
Yaltırak, İstanbul’u etkileyen depremler zincirinin 2019’daki 5,8 büyüklüğündeki Silivri depremiyle benzerlik taşıdığını belirterek, “Bu segmentte her yıl yaklaşık 20 mm gerilim birikiyor. 1766’dan bu yana büyük bir kırılma yaşanmadı. Dolayısıyla depremler ara ara sürecek, ta ki ana şok gerçekleşene kadar” dedi.
Marmara’daki ana fay hattının tamamen kırılması durumunda 7.8 büyüklüğünde bir deprem ihtimaline dikkat çeken Yaltırak, bu senaryonun 2016 Kaikoura ve 2023 Maraş depremleri gibi çoklu fay kırılmasıyla benzer sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Marmara bölgesinin tarihsel olarak 250’den fazla yıkıcı depreme sahne olduğunu hatırlatan Yaltırak, olası bir büyük depremin 1999 Gölcük ve 1912 Mürefte depremleri kadar yıkıcı olabileceğini söyledi. Ancak çözümün sadece binaları yıkıp yeniden inşa etmekle sınırlı olmaması gerektiğini ifade ederek, “Bilim ve teknolojiyi rehber alarak doğayı anlamalı ve akılcı stratejiler geliştirmeliyiz” diye konuştu.
Yaltırak, spekülatif açıklamalara karşı da uyarıda bulunarak, “Fayları kovalara benzetirsek, bu kovalar zaten dolu. Kovayı taşıran son damla değil, içindeki sudur” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.