Özel hastanelerde yeni dönem: Standartlar değişti
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik”, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve özel sağlık kuruluşlarında sunulan hizmetlerde köklü değişiklikler yapıldı.
TIP MERKEZLERİNE AKREDİTASYON ZORUNLULUĞU
Yönetmelikle birlikte, tıp merkezlerine Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, doğum ünitesi açmak isteyen tıp merkezlerinin yeni şartları sağlaması gerekecek. Kayıt ve arşiv işlemleri ise elektronik ortamda yürütülecek.
HASTA GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA
Hasta sağlığı ve güvenliğini artırmak amacıyla, tüm tıbbi tedavi uygulamaları için bilimsel standartlara dayalı denetimler uygulanacak. 24 saat hizmet sunabilecek altyapıya sahip tıp merkezlerinde acil servis ve cerrahi müdahale birimi kurulmasına izin verilecek. Hangi işlemlerin bu merkezlerde yapılabileceği de netleştirildi.
SAHİPLİK KRİTERLERİNE SIKI DENETİM
Yeni yönetmelik, sağlık kuruluşu sahipliği için yeni kriterler de getirdi. 1219 sayılı Kanun uyarınca hekimlikten men edilen kişiler artık özel sağlık kuruluşu sahibi olamayacak. Ayrıca ruhsatı iptal edilen kişilere 5 yıl süreyle yeni kuruluş açma yasağı uygulanacak.
POLİKLİNİKLER TIP MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLECEK
Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer madde ise iki veya daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülmesine olanak tanıması. Bu birleşmelerde, poliklinik sayısı kadar ilave kadro verilmesi de mümkün olacak.
FİZİK TEDAVİ İÇİN YENİ STANDARTLAR
Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında faaliyet gösteren kurumlar için bina ve fiziki koşulları kapsayan yeni standartlar belirlendi. Ayrıca muayenehanelerde yapılacak tıbbi uygulamalar çağdaş tıp ilkelerine uygun şekilde yeniden tanımlandı.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.