Pirinçte kanser yapan tehlike! İçinden arsenik çıktı
Columbia Üniversitesi’nden bilim insanlarının Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan araştırması, iklim değişikliğinin tarım ürünleri üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Araştırmada, sıcaklıkların 2°C’nin üzerine çıkması ve karbondioksit seviyelerindeki artışın, pirinçte arsenik birikimini belirgin şekilde artırdığı tespit edildi.
TARLADAN TABAĞA ARSENİK TEHLİKESİ
Arsenik kirliliği yalnızca üretim süreciyle sınırlı kalmadı. Araştırma, arsenikli toprak ve sulama suyunun yanı sıra, pirincin pişirilmesinde kullanılan suyun da bu toksik elementin emilimini artırabildiğini ortaya koydu.
Çalışmanın başyazarı Doç. Dr. Lewis Ziska, bulguların sadece iklimsel değişimi değil, aynı zamanda bunun besin güvenliği ve halk sağlığı üzerindeki karmaşık etkilerini de gözler önüne serdiğini söyledi. Ziska, "Arsenik maruziyeti yalnızca kansere değil, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve bağışıklık sistemi bozukluklarına da neden olabiliyor" uyarısında bulundu.
2050’YE KADAR ÇİN’DE 13 MİLYON YENİ KANSER VAKASI BEKLENİYOR
Araştırma kapsamında 10 yıl süren saha çalışmaları boyunca 28 farklı pirinç türü incelendi. Elde edilen veriler ışığında Asya ülkeleri için sağlık riskleri modellendi. Senaryolara göre, yalnızca Çin’de 2050 yılına kadar 13,4 milyon yeni kanser vakası görülebilir. Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Filipinler ve Vietnam’da da milyonlarca insanın risk altında olduğu belirtildi.
ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI: GIDA KRİZİ KAPIDA
Bilim insanları, arsenik riskinin kontrol altına alınabilmesi için derhal önlem alınması gerektiğini vurguladı. Öneriler arasında arsenik emilimi düşük pirinç türlerinin geliştirilmesi, tarımda su ve toprak yönetiminin iyileştirilmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi öne çıktı.
Kaynak:NTV
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.