Prof. Dr. Okan Tüysüz: 7 büyüklüğünde deprem üretebilir
Bingöl’ün Yedisu ilçesinde gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki deprem, uzmanların dikkatini tekrar Kuzey Anadolu Fay Hattı’na (KAF) yönlendirdi. AFAD verilerine göre, 16 Şubat sabahı 12,79 kilometre derinlikte meydana gelen sarsıntı, çevre illerde de hissedildi. Yetkililer, bölgede herhangi bir hasar olmadığını açıkladı. Ancak bilim insanları, Yedisu Fayı’nın uzun süredir büyük bir deprem üretmediğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEOREM
NTV canlı yayında konuşan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Türkiye'nin en büyük depremlerini üreten sistemlerden biri olduğuna dikkat çekti. Tüysüz, 1939’daki Erzincan Depremi’ni (7.9 büyüklüğünde) hatırlatarak şunları söyledi:
Kuzey Anadolu Fayı, 1600 kilometre uzunluğunda olup ülkemizdeki en büyük depremleri meydana getiren fay hattıdır. 1939’da Erzincan'da 7.9 büyüklüğünde bir deprem olmuştu ve 360 kilometrelik bir segment kırılmıştı. 1992’de yine aynı bölgede 6.7 ve 6.8 büyüklüğünde depremler yaşandı. Şu an ise Yedisu segmentinde bir hareketlilik gözlemleniyor.
SİSMİK BOŞLUK OLARAK KABUL EDİLİR"
Prof. Dr. Tüysüz, Yedisu Fayı’nın kırılması durumunda 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ve uzun zamandır enerji biriktirdiğini belirtti:
Bu fay segmenti, her 250-300 yılda bir büyük deprem üretir. 1784’te kırıldığı kabul ediliyorsa, yaklaşık 232 yıldır büyük bir sarsıntı yaşanmadı. Bu nedenle Yedisu segmenti, sismik boşluk olarak kabul edilmekte ve uzmanlar tarafından sürekli izlenmektedir.
GERİLİM ARTTI
Yedisu’daki son depremin 1949’da kırılan Kargapazarı Fayı ile bağlantılı olabileceğini belirten Tüysüz, bu depremin büyük bir sarsıntıyı tetikleme olasılığının düşük olduğunu ancak bölgedeki gerilimin arttığını gösterdiğini vurguladı.
Kaynak:NTV
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.